Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Merlot till maten

Merlot är en fantastiskt druva som odlas över nästan hela vinvärlden. Trots sin geografiska spännvidd kopplas druvan för det mesta till sitt ursprungliga hemdistrikt Bordeaux, en av världens mest berömda och prestigefyllda regioner. 

Trots svårigheten att tilldela Merlot en generell smakprofil så är det just denna dynamiska egenskap som gör druvan extra spännande att avnjuta till måltider. Karaktären brukar understryka plommon, mjölkchoklad och mjuka, runda tanniner men dessa är svepande och helt avhängda på druvans geografiska ursprung och växtklimat. Merlotvin från Nya Världen och dess varma klimat brukar ofta erbjuda en smakprofil bestående av björnbär, svarta körsbär, plommon och choklad. Merlotvin från svalare klimat ger aningen lättare toner som grön paprika och en fin örtighet. 

Merlotviner är idealiska matvänner med anledning av sin naturliga fruktrondör och mjuka kropp som inte tar över utan snarare kompletterar med sin friska syra. 

En lättare Merlot gifter sig perfekt med tomatsåser i kombination med pasta, grillad kyckling och pizza. 

En mellanfyllig Merlot går bra ihop med kötträtter såsom lamm, anka och nötkött. 

En lite tyngre Merlot passar utmärkt till kryddigare rätter såsom grytor, köttsåser och en sotad lax. 

Varför inte kombinera en klassisk Merlot från den Gamla Världen med en kalventrecôte och örtslungad potatis? Addera till detta en fyllig rödvinssås som med fördel tillagas på samma vin som du har i glaset. Eller servera en mörkare lammrostbiff med smörslungade höstprimörer och en hejdundrande Karl-Johan-svampsås till en modernare Merlot från den Nya Världen och dess fylligare blåfruktighet med lättare ekfatstoner. 

Kombinationerna är otaliga med en mångsidig druva som Merlot. Testa dig fram med smakkombinationer och produktionsområden för att uppleva vilka noter som gifter sig bäst med dina favoriträtter!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan