Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dekantera och lufta vin – Så gör man

Visst ser det snyggt och proffsigt ut när en sommelier häller upp vinet på en elegant glaskaraff. Men det är inte bara för att stila – de flesta viner mår bra av lite kontakt med syre före servering. Lär dig allt om vilka viner som ska luftas och dekanteras, och hur det går till.

Vad är dekantering?

Dekantering av vin innebär att vinet hälls över i en karaff (dekanter) så att drycken avskiljs från bottensatsen "dépôten". Metoden används för att bli av med sediment som fällts ut i äldre viner eller i viner med låg filtrering, och för att vinets aromer ska blomma ut i kontakt med syre.

Är luftning och dekantering samma sak?

Ofta används ordet dekantering när man egentligen syftar på luftning av vin, utan avlägsnandet av sediment. Luftning av vin görs för att vinet ska upplevas som mjukare och för att aromerna ska träda fram.

Hur gör man?

Mycket mogna viner ska helst förvaras stående ett dygn före dekantering, för att fällningarna ska sjunka till botten. Häll upp vinet försiktigt och använd en bra ljuskälla så att du kan avbryta dekanteringen när du ser att fällningen är nära. Vid luftning av vin är det bra att hälla långsamt för att vinet ska syresättas bra. Snurra gärna karaffen några gånger för att öppna upp vinet lite extra. Du kan också hälla vinet några gånger mellan olika kärl för att det ska luftas ordentligt.

Vilka viner bör dekanteras?

Till de viner som kräver dekantering hör vintage portvin och mogen röd bordeaux. När du dekanterar dessa viner så är det delvis för att aromerna ska träda fram, och delvis för att fällningar som släppts ut ur vinet under lagringen ska sjunka till botten. Fällningar är ofarliga men kan påverka smaken och kännas obehagliga i munnen. Exempel på andra viner som kan dekanteras är äldre barolo, rioja och röda rhôneviner.

Vilka viner bör luftas?

Att hälla upp vinet på karaff är både ett trevligt serveringssätt och gör att många viner – yngre som äldre – smakar och doftar lite bättre. Unga röda viner med kraftfulla, tajta tanniner, till exempel barolo, mår bra av kontakt med syre för att de ska upplevas som lite mjukare. Även vita viner, framförallt mer exklusiva, fatlagrade viner, mår bra av luftning. Vita viner har i regel inte så mycket fällningar så dekantering brukar inte behövas.

Lufta bort otrevliga dofter

Luftning kan i vissa fall ta bort så kallade volatila, aceton-liknande aromer i vinet. Har doften inte blivit bättre inom 30–60 minuter är det dessvärre inte mycket att göra åt saken. En oangenäm doft av svavel – vanligare i vita än i röda viner – eller av kork, kan ibland också luftas bort. Men det finns tyvärr inga garantier för att luftningen hjälper.

Läs mer om defekter i vin.

Lufta champagne

Yngre, mer exklusiv champagne, kan luftas för att de härliga aromerna ska träda fram bättre. Häll försiktigt upp champagnen på karaff så att inte bubblorna försvinner. För enklare, årgångslös champagne (NV, eller Non Vintage) räcker det generellt med luftning i glaset.

Vilka viner bör inte dekanteras/luftas?

Mycket mogna viner riskerar att oxidera om de luftas alltför mycket innan servering. För dessa viner räcker det ofta med luftning direkt i glaset.

Dekantering och luftning utan karaff

Dekanteringskärl är med sina breda bottnar utformade för att vinet ska få ordentlig kontakt med syre. Vissa karaffer har också speciella trattar eller filter som fångar upp sediment. Har du inte en dekanteringskaraff hemma så går det fint att improvisera – en vattenkaraff eller en kastrull fungerar fint.

Kan man lufta vinet i flaskan?

Att lufta vin på flaska är ingen bra idé, eftersom den smala öppningen på flaskhalsen inte ger tillräckligt med syre för att vinet ska bli ordentligt genomluftat.

Hur länge behöver vinet luftas/dekanteras?

Tiden som ett vin behöver komma i kontakt med syre är olika beroende på vilket vin det handlar om. För många viner räcker det med runt 30 minuters luftning. Fylligare och strävare viner behöver längre tid, liksom unga, knutna viner med mycket tanniner. Dessa viner kan med fördel luftas runt 3 timmar. Mogna portviner kan behöva 10 timmars luftning, eller mer. Men överdriv inte – vid alltför lång tids luftning finns risken att vinets aromer ”flyr” och vinet blir platt och tråkigt.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan