Alessandro är uppvuxen bland vinrankorna i Toscana och som första sommarjobb plockade han druvor hos det världskända vinhuset Ruffino. Kanske var det redan där och då han bestämde sig för att ägna sitt liv åt vinet och utbilda sig till enolog på Florens Universitet. Det var, hursomhelst, ett beslut som idag lett honom till stor framgång.
Som ung, nyutexaminerad vinmakare åkte han till Australien för att jobba. Hans goda rykte spred sig snabbt även på hemmaplan och det dröjde inte länge förrän flera av de stora italienska vinhusen började uppvakta honom.
Efter några år hos vinproducenten Frescobaldi fick han ett erbjudande han inte kunde motstå - att leda teamet bakom ett av Toscanas äldsta vinkooperativ, Agricoltori del Chianti Geografico.
Tillsammans med den internationella vinmakarkonsulten Riccardo Cotarella (som har närmast rockstjärnestatus i vinvärlden) har han tagit vinerna till nästa nivå. Resultatet av snart sex års arbete börjar nu äntligen synas.
Ett av de första vinkooperativen i Toscana
Geografico började som ett mindre kooperativ i hjärtat av Chianti på 60-talet. Tillsammans skapade de 17 producenterna succé med sin egen metod (Il Metodo Geografico) både i Italien och utomlands. En metod som baseras på samarbete och att bli bättre tillsammans.
I samband med den ekonomiska krisen under första delen av 2000-talet blev det allt tuffare för de små vinodlarna, trots det starka varumärket och goda ryktet de byggt upp. Det var då den välkända vinfamiljen Piccini fick upp ögonen för deras traditionella och klassiska viner. Redan 2015 gick de in och lindrade svårigheterna för att några år senare köpa verksamheten.
– En av de bästa sakerna med att arbeta med Geografico är kontakten med alla vinodlare. Många av dem har inte studerat agronomi utan lärt sig från sina förfäder som odlat druvor i generationer. I vissa fall vet de inte ens vad de gör, men ändå gör de det. Det kan ibland vara en utmaning att få dem att göra förändringar men jag gillar det, berättar Alessandro Barabesi när Vinoteket pratar med honom.
Ett stort uppdrag för en ung vinmakare
När Alessandro blev inringd som ansvarig för Geograficos viner hade han enbart några års erfarenhet och var nyss fyllda 30 år. Han fick uppdraget att utveckla och modernisera vinkonceptet utan att förbise tradition och historia. Som ung och relativt nyutexaminerad vinmakare var det en stor utmaning.
– Jag fick fria händer att skapa utifrån Mario Piccinis riktlinjer. Jag ville sätta min prägel genom att skapa friska, raffinerade och långlivade viner som lyfter och belyser områdets traditioner, terroir och druvor.
Han berättar att förändringen, bland annat, har inneburit modernare fermentationstekniker och lagring i cementtankar (istället för ekfat) för att uppnå en bättre balans och karaktär hos vinerna.
Att spela teater och göra vin = ren känsla
– Jag är en kreativ person både privat och som vinmakare. Jag spelar teater på fritiden och experimenterar och utvecklar nya viner på jobbet.
Han menar att teater och vin har mycket gemensamt eftersom det handlar om att ta fram det som finns inuti och, oavsett om det är en föreställning eller ett vin, förmedla en känsla.
– Vin och teater är två kompromisslösa konstformer som består av ren och rå känsla. Båda kräver passion och att man är 100 procent involverad.
La Pevera - ett vin som började som ett skämt
Att som vinmakare välja ut ett favoritvin brukar beskrivas lite som att välja mellan sina barn. Men Alessandro tvekar inte när han säger att La Pevera är det vin som han är mest stolt över.
– La Pevera föddes nästan som ett skämt, eftersom Mario Piccini kom till mig och teamet och sa: “Killar, jag vill ha ett Super Tuscan men inte överdådigt, inte tungt, mer modernt.” Och så gav han oss fria händer - inga begränsningar gällande vare sig druvblandning, tekniker eller kostnad.
Han berättar att de undersökte vilka druvsorter som var mest intressanta för vinet och de visade sig vara sangiovese, cabernet sauvignon och syrah.
– För att lyckas med det vi vill åstadkomma krävs mycket arbete. La Pevera är ett vin som kräver många långa timmars minutiöst jobb i vinkällaren.
Resultatet är, förklarar han, ett fylligt och djupt vin vars smak sitter kvar länge i munnen. Det har en touch av ekfat men som inte är påträngande.
– Sangiovese är stommen som ger vinet struktur och grepp. Cabernet fyller i utrymmena, gör det välkomnande, rundar av och ger djup. Men nyckeln till det här vinet är enligt min mening syrah som lyfter fram frukten och adderar en balsamisk och pepprig ton.
"Prova vinerna och låt dem tala för sig själva!"
Geografico har idag vinfält i Chianti Classico och Chianti men också i San Gimignano där, bland annat, det vita vinet Vernaccia tillverkas. Vinerna finns nu tillgängliga på den svenska marknaden genom Vinoteket. Något Alessandro är väldigt glad för.
– Om jag skulle säga något till de svenskar som nu har möjlighet att prova vinerna från Geografico skulle det, kort och gott, vara - smaka dem och låt dem tala för sig själva!
Fem korta om Agricoltori del Chianti Geografico:
- Det startades som ett av Toscanas äldsta och mest anrika vinkooperativ.
- Vinerna framställs av druvor från Chianti, Chianti Classico och San Gimignano.
- De 17 vinodlarna vittnar om en bättre och tryggare tillvaro efter uppköpet av familjen Piccini.
- Vinmakaren Alessandro Barabesi blev utsedd till Årets Vinmakare 2022.
- Vinerna har vunnit flera prestigefyllda priser i internationella tävlingar.