Yoghurtsås passar till många olika rätter och kan anpassas efter olika smaker och preferenser.
Välj en fetare yoghurt för en krämig yoghurtsås
Yoghurtsås är oftast krämig och har en mild, syrlig smak. Det finns många olika varianter av yoghurtsås. Den mest klassiska, som vi har som utgångspunkt för det här receptet, kombinerar yoghurt med vitlök, olivolja, salt och peppar. Sen kan du själv lägga till fler kryddor eller hackade färska örter. I länderna runt Medelhavet blandar man ofta yoghurt med fetaost, oliver, kapris, honung och oregano för en yoghurtsås med en mer komplex smakprofil. Tzatziki är en känd yoghurtsås med gurka. Det går också att göra söt yoghurtsås och servera den till desserter.
Vilken yoghurt du använder får stor betydelse för såsens smak och konsistens. Ju högre fetthalt, desto krämigare blir såsen. Välj en fettprocent som passar din smak och vad du vill uppnå. En yoghurt som inte är så fet kan filtreras så att du får bort lite av vätskan.
Yoghurtsås passar extra bra till heta rätter
Yoghurtsås används som tillbehör till många olika rätter, både varma och kalla. Den passar utmärkt till grillat kött, fisk, sallader, grönsaker och även som dipp till bröd. Generellt kan man säga att yoghurtsås ofta fungerat som ett alternativ till majonnäs. Den har en uppfriskande karaktär som gör att man ofta använder den till lite starkare rätter. Yoghurtsåsens milda och syrliga smak kan balansera hetta från till exempel chili. Raita, en svalkande och fräsch yoghurtsås med mynta från Indien används på det sättet.
Gör så här
-
Häll yoghurten i en skål. Tillsätt vitlök, olivolja, salt och peppar. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
-
Smaka av såsen och justera kryddningen efter eget tycke.
Vin som passar till yoghurtsås