Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Wallenbergare

En klassisk Wallenbergare slår aldrig fel! Saftiga biffar på finmalen kalv panerade i ströbröd, stekta till gyllene perfektion och serverade med potatismos, skirat smör och lingon.

Lär dig göra klassiska Wallenbergare som också går att variera beroende på tycke och smak. Här är Vinotekets allra bästa recept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Skala och dela potatisen och koka mjuk.
  3. Häll av potatisen och låt stå och ånga av utan lock.
  4. Lägg under tiden färsen i en matberedare. 
  5. Tillsätt äggulor, salt och vitpeppar och mixa.
  6. Tillsätt grädden lite i taget under mixning.
  7. Färsen ska vara lös men fortfarande fast nog för att kunna forma biffar.
  8. Dela färsen i fyra delar och forma biffarna. Smörj först händerna med olja så blir det enklare.
  9. Biffarna ska formas som lite högre hamburgare.
  10. Strö över ströbrödet över biffarna.
  11. Hetta upp en stekpanna med smör och olja.
  12. Bryn biffarna och vänd dem efter ett tag försiktigt, så att de inte går sönder.
  13. När de har fin färg sätter du in dem i ugnen i ca 20 minuter.
  14. Medan biffarna går klart i ugnen pressar du potatisen och tillsätter smör och mjöl och smakar av med salt.
  15. Servera Wallenbergarna med moset, koka ärtor, skirat smör och rårörda lingon.

Ingredienser (4 pers)

Biffar

OBS, det är viktigt att alla ingredienser till Wallenbergarna är kylskåpskalla.

  • 500 gram finmalen kalvfärs

    3 äggulor

    3 dl vispgrädde

    2 dl ströbröd

    0,5 tsk salt

    1 krm vitpeppar

Potatismos

  • 1 kg potatis

    2 dl mjölk

    25 g smör

    Salt

  • Tillbehör

  • 200 g smör

    Rårörda lingon/lingonsylt

    Gröna ärtor

Vin som passar till

Smörigt vitt vin
Vit Bourgogne
Lätt rött vin

Läs mer om vin till Wallenbergare.

Vad ska Wallenbergare ha för innertemperatur?

Låt Wallenbergarna gå klart i ugnen tills de når en innertemperatur på 65–66 grader.

Vilket kött ska man ha till Wallenbergare?

I en klassisk, traditionell Wallenbergare används finmalen kalvfärs. Kalvfärsen är mild och mager och lämpar sig utmärkt som huvudingrediens i de gräddiga biffarna.

Köttfärs/nötfärs i Wallenbergare?

Visst kan du ersätta kalvfärsen med nötfärs. Biffarna blir dock inte lika mjälla och fina i smaken som när man använder kalvfärs. Välj i så fall en nötfärs med lägre fetthalt.

Kycklingfärs i Wallenbergare?

Det går utmärkt att ersätta kalvfärsen med kycklingfärs. Biffarna kommer förstås att få en annan smak och konsistens, men visst går det ändå utmärkt att ersätta kalvfärsen med kycklingfärs. Se bara till att dra ner på mängden grädde med ca en halv deciliter, för annars blir det svårt att forma biffarna. Säkerställ också att Wallenbergarna har en innertemperatur på 72 grader.

Wallenbergare på fisk?

Man kan absolut göra Wallenbergare på fisk. Vanligtvis använder man en blandning av lax och torsk och brukar då kalla rätten för “Havets Wallenbergare”. 

Gillar du Wallenbergare kanske du också uppskattar vårt recept på Biff Rydberg.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!