En italiensk klassiker med musslor, vitlök, vitt vin, färsk chili och körsbärstomater. Spaghetti alle vongole är en riktig kioskvältare!
Gör så här
- Börja med att rensa musslorna. För att bli av med all sand de innehåller behöver de blötläggas i saltat isvatten i en timme före tillagning. Mät upp 1,5 msk salt till 1 liter vatten med isbitar och sänk ner musslorna helt.
- När det är dags att börja laga mat tas musslorna upp ur vattnet. Ta bort musslor som är öppna om de inte stängs när du knackar på dem.
- Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara pastavattnet!
- Hetta upp olivoljan i en traktörpanna eller en stor stekpanna på medelvärme.
- Stek löken, vitlöken och chilin mjuk i några minuter, utan att de tar färg.
- Höj värmen och tillsätt musslor, vin och körsbärstomater.
- Sätt på ett lock och låt puttra i ca 2 minuter, eller tills musslorna har öppnat sig.
- Om man vill kan man nu plocka ur musslorna ur skalen och tillsätta dem till såsen igen. Spara i så fall några musslor i skal att garnera med.
- Tillsätt pastan till såsen tillsammans med 0,5 dl pastavatten. Koka ner till önskad konsistens.
- Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar och servera direkt.
Ingredienser (4 pers)
-
500 g pasta, spaghetti eller linguine
2 påsar vongolemusslor, alternativt hjärtmusslor
1.5 dl torrt vitt vin
0,5 dl olivolja
Smör, 1-2 msk
2 msk hackad persilja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 paket körsbärstomater, halverade
En röd chili, finhackad (med eller utan frön beroende på hur mycket hetta du vill ha)
Salt och peppar
Vin som passar till spaghetti alle vongole
Champagne
Albariño
Chablis
Vilka musslor ska man använda till pasta vongole?
Traditionellt används vongolemusslor till spaghetti vongole. Hittar man inte vongolemusslor kan dessa ersättas med hjärtmusslor som är något mindre och har mörkare, mer skrovliga skal än vongolemusslan.
Kan man använda blåmusslor i vongole?
Visst kan man göra musselpasta på blåmusslor. Det blir dock inte spaghetti alle vongole, om vi får vara petiga. Får man bara tag på blåmusslor rekommenderar vi i stället att man gör vårt recept på musselpasta med krämig vinsås.
Var hittar man vongolemusslor eller hjärtmusslor?
Vongolemusslor går ibland att hitta på glasburk. Vi vill dock rekommendera att man håller sig till färska musslor. Hittar man inte det i sin lokala butik kan man prata med fiskhandlaren, som brukar kunna beställa det på begäran.
Kan man göra spaghetti vongole utan tomat?
Visst kan man det. En “äkta” pasta alle vongole ska enligt många inte innehålla tomat alls. Vi gillar dock fruktigheten och fräschören hos körsbärstomaterna, men vill man går de enkelt att utesluta.