Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tonfiskpasta

Tonfiskpasta är en snabblagad rätt som enkelt vänds ihop med en handfull ingredienser man ofta har hemma.

Tonfiskpasta kan vid en första anblick verka som något man lagar när man rensar ur skafferiet, men då har man inte testat vårt recept. Här paras tonfisken med kapris, sardeller och citron och resulterar i en fräsch, somrig rätt som inte skäms för sig.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna. Spara pastavattnet!
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och fräs vitlök, chiliflakes och sardeller i någon minut.
  3. Tillsätt den kokta pastan tillsammans med kapris och 0,5 dl vatten. 
  4. Stäng av plattan och tillsätt tonfisk, persilja, citronzest och citronjuice, salt och peppar. Smaka av och tillsätt mer pastavatten vid behov.
  5. Servera direkt.

Ingredienser (4 pers)

  • 200 g spaghetti

    Olivolja

    285 g tonfisk i olja (3 x 95 g), av god kvalitet

    2 vitlöksklyftor, finhackade

    1 nypa chiliflakes

    1 msk kapris, non-pareille

    2 sardeller, finhackade

    Zesten från 1 citron

    1 msk färskpressad citronjuice

    Persilja, finhackad

Vin som passar till tonfiskpasta

Sauvignon blanc
Albariño

Kan man göra tonfiskpasta utan kapris?

Visst kan man det. Om du av någon anledning inte kan eller vill äta kapris kan den enkelt uteslutas ur receptet.

Kan man utesluta sardellerna?

Det kan man, men om man utesluter både kapris och sardeller kommer tonfiskpastan bli bra mycket tråkigare än i sitt originalutförande. Såväl sardeller som kapris bidrar med både umami och en trevlig sälta som man då går miste om.

Kan man göra tonfiskpasta med grädde?

Visst kan man göra tonfiskpasta med grädde. Vi föredrar dock tonfiskpastan så här: lätt, fräsch och somrig med pigga smaker av citron, sardeller och kapris.

Kan man göra tonfiskpasta med tomat?

Visst kan man göra en tomatbaserad tonfiskpasta. Det blir förvisso en helt annan rätt. Om man vill göra en tomatbaserad variant skulle vi rekommendera att man dubblar mängden kapris och sardeller och tillsätter en burk skalade tomater av god kvalitet. Krossa sedan tomaterna en aning med sleven och låt puttra i ca 10 minuter innan tonfisken tillsätts. Ett annat alternativ är att man använder vårt recept på puttanesca och tillsätter en burk tonfisk precis före servering.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!