Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tomatsås med pasta

En vällagad tomatsås med pasta slår aldrig fel. Vårt bästa recept består av några få, billiga ingredienser, men enkelheten i receptet ställer höga krav på kvalitén hos råvarorna. Snåla därför inte på tomaterna, utan köp tomater av god kvalitet. Vi vågar lova att det lönar sig!

Gör så här

Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara pastavattnet!

Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme och stek lök och vitlök tills den blir mjuk, men inte har tagit färg.

Tillsätt timjan och morot och stek i ytterligare 5 minuter.

Tillsätt tomaterna, sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter,

Tillsätt den kokta pastan och 0,5 dl pastavatten och låt koka ihop. 

Servera direkt med parmesan vid sidan av.

Ingredienser (4 pers)

400 g pasta, gärna spaghetti

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk olivolja

2 kvist färsk timjan (kan uteslutas eller ersättas med lite torkad timjan)

0,5 morot, finriven

2 burkar hela skalade tomater av god kvalitet, krossade för hand

Vin som passar till tomatsås och pasta

Sangiovese
Nero d’Avola

Hur länge ska man koka tomatsås?

Hur länge såsen ska koka är en smaksak. Vi gillar att koka tomatsåsen i en halvtimme, varken mer eller mindre. På så sätt hinner smakerna utveckla sig, samtidigt som man inte går miste om den goda smaken hos själva tomaterna.

Varför ska tomatsås koka länge?

Anledningen till att man ofta kokar en tomatsås länge är för att ge smaken hos tomaterna och smaksättarna en chans att “sätta sig”. En snabblagad tomatsås kan därför kännas lite platt och spretig i smaken. Å andra sidan tenderar en långkokt tomatsås att tappa en del av den fräscha, naturliga fruktigheten hos tomater av god kvalitet. Just därför rekommenderar vi en koktid på 30 minuter, men prova gärna dig fram och hitta din egen “sweet spot”.

Hur länge håller tomatsåsen i kylen?

Tomatsåsen håller i ca 7 dagar i kylskåp, förutsatt att man är snabb med att kyla ner spsen och att kylskåpet håller en temperatur på max 8 grader. Ett annat alternativ är att frysa ner såsen, och ta fram vid behov. Varför inte koka flera satser och frysa ner?

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!