Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tagine

Tagine är nordafrikansk “slow food”, som lagas på ett sätt som bevarar smakerna och fyller köket med härliga dofter.

Tagine är ett väldigt användbart kokkärl

En tagine är egentligen inte en maträtt utan en särskild typ av lergryta som är vanlig i Nordafrika. Kärlet är känt för sin speciella form. Det har en rund bas som smalnar av i en kon genom vars topp ånga passerar för att kylas av och falla tillbaka ner längs konens sidor. Formen gör att maten kan lagas långsamt utan att för mycket vätska förloras. Tagine används också ibland som namn på de rätter som lagas i kärlet. 

Tagine med lamm och marockanska smaker

Att laga mat med tagine är en vacker och sinnlig upplevelse. I vårt recept på tagine använder vi bland annat marinerat lamm, auberginer, torkade aprikoser och en kombination av kryddor med inspiration från Marocko. Där är taginen central i matkulturen och används för att skapa signaturrätter som kan serveras direkt från kärlet, vilket bidrar till en måltidsupplevelse präglad av gemenskap. Servera gärna tagine med couscous, naturell yoghurt, och baba ganoush.

Gör så här

  1. Blanda lammköttet med 1 msk olivolja, gurkmeja, spiskummin, kanel, cayennepeppar, salt och peppar. Låt marinera i minst 30 minuter, gärna längre.

  2. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek auberginekuberna tills de är mjuka och gyllenbruna. Lägg över i taginen.

  3. Fräs lök och vitlök i samma stekpanna tills de är mjuka. Lägg i taginen.

  4. Hetta upp taginen och lägg i det marinerade lammet. Stek tills det fått färg.

  5. Tillsätt de stekta auberginerna, aprikoser, mandel, ras el hanout, vatten och resten av olivoljan.

  6. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i cirka 1,5–2 timmar, eller tills lammet är mört och såsen har reducerats.

  7. Smaka av med salt och ras el hanout.

  8. Strö över färsk koriander precis innan serveringen.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg lammfärs eller lammkotletter, skurna i bitar

  • 2 stora auberginer, skurna i kuber

  • 1 stor lök, finhackad

  • 4 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk gurkmeja

  • 1 tsk spiskummin

  • 1/2 tsk kanel

  • 1/4 tsk cayennepeppar

  • 3 tsk ras el hanout, alternativt harissa

  • 1 dl torkade aprikoser, hackade

  • 1 dl mandel, grovhackade

  • 1 dl vatten

  • 1/2 dl olivolja

  • Salt och peppar efter smak

  • En handfull färsk koriander till garnering, hackad

Vin som passar till tagine:

Syrah/Shiraz

Grenache

Chenin blanc

Cremant

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept