Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Steka entrecôte: Så gör du

Att steka entrecôte är ett bra sätt att göra det smakrika köttet full rättvisa. Vi går igenom det du behöver veta för att få ett perfekt resultat.

Entrecôte är en av de finaste styckningsdelarna

Entrecôte är en styckningsdel från nöt, som är känd för sin rika smak och tydliga marmorering. Det franska ordet “entrecôte”, betyder “mellan revbenen” och indikerar var den sitter. Entrecôte är en köttbit associerad med fransk matlagning, men är idag populär över hela världen. I vårt recept på stekt entrecôte använder vi en enkel marinad, men du kan också få ett mycket bra resultat bara genom att salta och peppra precis innan tillagningen.

Lyckas med stekt entrecôte

Det är viktigt att låta köttet nå rumstemperatur före tillagning. När du sedan ska steka entrecôte ska du se till så att pannan är tillräckligt het. Är den det startar en kemisk reaktion när protein och kolhydrater i köttet reagerar med varandra, den så kallade maillardeffekten. Denna reaktion ger ett smakrikt kött med en krispig yta och en tilltalande färg. Ett annat tips är att inte salta köttet förrän precis innan det läggs i pannan, eftersom salt kan dra ut vätska ur köttet och göra det torrt. För variation kan du prova att marinera köttet eller experimentera med olika kryddor och örter.

Entrecôte serveras ofta med grillade grönsaker, sautéerade svampar eller en enkel sallad. Pommes frites eller en annan potatisrätt gör måltiden komplett. En rödvinssås eller en klassisk bearnaisesås kan också vara ett bra komplement. 

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marinaden tills honungen löser sig. Täck köttet och låt stå i rumstemperatur ett par timmar eller i kylen över natten.

  2. Torka bort överflödig marinad.

  3. Hetta upp en stekpanna så att den blir mycket varm, ha i smöret och stek entrecôten cirka 2 minuter på varje sida. 

  4. Låt köttet vila ett par minuter. Använd gärna en termometer och kontrollera innertemperaturen före servering, 54 °C är lagom för medium rare.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 skivor entrecôte à 200 g

  • 1 msk smör

  • salt och svartpeppar

  • Marinad (valfritt)

  • 1/2 dl vegetabilisk olja

  • 2 vitlöksklyftor, fint rivna

  • Saft från en halv citron

  • 1 msk soja

  • 1 msk honung

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till stekt entrecôte

Fylligt rött vin

Amarone

Barolo

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept