Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rödvinssås

Rödvinssås, eller rödvinssky, är en klassisk sås som passar utmärkt att servera till alla typer av nötkött eller lamm. Här är vårt allra bästa recept.

Rödvinssås eller rödvinssky – vad vi än väljer att kalla den är det den perfekta parhästen till en fin köttbit. Eller varför inte servera rödvinsskyn till en stekt torskrygg? Välj ett medelfylligt till fylligt vin som t ex Malbec, Merlot, Shiraz/Syrah eller Cabernet Sauvignon.

Gör så här

  1. Värm en stor stekpanna på medelvärme och stek löken tills den blir mjuk och får lite färg.
  2. Tillsätt vitlöken och låt fräsa i någon minut.
  3. Tillsätt vinet och örterna och reducera tills hälften av vätskan återstår.
  4. Tillsätt buljongen och låt återigen reducera tills hälften återstår.
  5. Sila av såsen ner i en ny panna och låt koka upp på nytt.
  6. Om du inte har använt hemkokt buljong kan du behöva reda såsen med lite maizena till önskad tjocklek.
  7. När du är nöjd med tjockleken tar du rödvinssåsen av plattan och vispar ner smöret så att såsen blir glansig. Detta kallas att montera eller blanka av såsen, på köksspråk.
  8. Smaka av med några stänk Worcestershiresås, salt och peppar och servera gärna till en fin köttbit.

Ingredienser (6 pers)

2 tsk naturell rapsolja

2 gula lökar

2 krossade klyftor vitlök

3,5 dl medelfylligt rödvin, alternativt lika delar rödvin och portvin

3 kvistar timjan

2 lagerblad

8 dl köttbuljong, gärna hemkokt på kalv- eller nötben

2 msk smör

Worcestershiresås

Ev lite maizena

Vad passar rödvinssås till?

En välbalanserad rödvinssås fungerar till det mesta! Den lyfter fram djupa och komplexa smaker och kan komplettera allt från en saftig biff till en stekt torskrygg. 

Kan man göra rödvinssås på matlagningsvin?

Även om det förstås går att använda matlagningsvin i en rödvinssås, skulle vi inte rekommendera det. Matlagningsvin innehåller ofta bland annat druvmust och resulterar i en ganska blaskig och tråkig sås. Här skulle vi i stället rekommendera att man använder något av våra nedsatta viner för en mer prisvärd sås.

Kan man göra rödvinssås i förväg?

Det går alldeles utmärkt! Gör din sås dagen innan, men skippa smöret och värm i stället upp såsen varsamt och blanka av den med smör precis före servering.

Kan man servera rödvinssås till fisk?

Det är många som inte tror det, men rödvinssås passar faktiskt ypperligt till fisk. Testa gärna att servera en köttigare vit fisk, som grillad hälleflundra eller skreitorskrygg, med knaperstekt pancetta och rödvinssky. 

Hur mycket rödvinssås behövs per person?

En tumregel är att beräkna ca 2–3 matskedar rödvinssås per person. Receptet ovan är därför tänkt att räcka till 6–8 portioner.

Vad är skillnaden på rödvinssås och rödvinssky?

Ibland talar man om rödvinssås och rödvinssky som två olika såser, där den sistnämnda är något tunnare sett till både konsistens och smak. Andra gånger används det som synonymer för samma typ av sås.

Psst ... prova även vårt recept på klassisk gräddsås.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!