Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Spenat- och fetaostpaj

I spenat- och fetaostpaj möter spenaten den salta fetaosten och flera andra smaker. Det är en beprövad paj, med en härligt knaprig botten.

Lättlagad spenat- och fetaostpaj

Spenat- och fetaostpaj är en rätt som ofta associeras med det grekiska köket, där kombinationen av spenat och fetaost är vanlig i många olika rätter. Vår variant av spenat- och fetaostpaj är något av en svensk kaféklassiker, och populär i hela landet. 

Vår spenat- och fetaostpaj är en maträtt som kan serveras både varm och kall. Den passar utmärkt som en del av en buffé eller, tillsammans med sallad, som en mättande och hälsosam huvudrätt. Pajer är alltid tacksamma att göra i förväg.

Med sin fylliga smak av salt fetaost, soltorkade tomater och järnrik spenat, är det en näringsrik och smakfull paj som uppskattas av många. Det är viktigt att använda kallt smör om du vill ha en spenat- och fetaostpaj med knaprig botten.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Hacka smöret grovt i en matberedare eller nyp ihop det med fingrarna i en skål.

  3. Tillsätt mjöl och salt och blanda tills det blivit smuligt.

  4. Tillsätt kallt vatten, en skvätt i taget, och blanda tills degen går ihop till en boll. Tillsätt inte för mycket vatten, degen ska inte bli kladdig.

  5. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

  6. Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en rundel som är cirka 3 cm större än pajformen.

  7. Lyft över degen till pajformen och tryck ner den i botten och kanterna.

  8. Nagga botten med en gaffel.

  9. Förgrädda pajskalet i ugnen i cirka 10 minuter.

  10. Vispa samman ägg och grädde, salta och peppra. Tillsätt den rivna osten.

  11. Lägg ut soltorkade tomater, spenat, oliver och smulad fetaost över pajskalet och häll sedan över stanningen. Grädda i ugnen i 30–40 minuter, eller tills pajen är färdiggräddad.

  12. Servera spenat- och fetaostpajen med en sallad och vinägrett.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 ägg

  • 2 dl standardgrädde

  • 2 dl riven cheddar eller västerbottenost

  • 150 g grekisk fetaost

  • 6 soltorkade tomater, hackade

  • 65 g färsk spenat 

  • 1 dl grovt hackade oliver utan kärnor

  • Salt och peppar efter smak

  • Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl

  • 125 g kallt smör

  • 1–2 msk kallt vatten

  • 1 tsk salt

Vin som passar till spenat- och fetaostpaj:

Sauvignon Blanc

Rosévin

Pinot Gris

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept