Shakshuka är en gryta med ägg som pocheras i en tomatsås med kryddor och grönsaker. Den rika tomatsåsen blir krämig av äggen och kryddorna ger rätten en varm och smakrik karaktär.
En varm och smakrik frukost från Mellanöstern
Shakshuka brukar lagas som mättande och närande frukosträtt men kan ätas närsomhelst på dagen. Rätten kräver minimalt med förberedelser och kan tillagas på bara några minuter. Shakshuka är också en utmärkt vegetarisk eller vegansk måltid, beroende på ingredienserna du väljer.
Shakshuka är en populär maträtt i Mellanöstern och Nordafrika. Härkomsten är oklar, vissa hävdar att en variant åts i det Osmanska riket redan på 1200-talet. Många länder och regioner har en egen version av den klassiska grytan. I Israel till exempel tillsätts ofta kikärter och fetaost, medan man i Marocko kan använda grönsaker som aubergine och squash.
De grundläggande ingredienserna i shakshuka är tomater, ägg, lök, vitlök och kryddor. Shakshuka tillagas i en stekpanna eller gryta på låg värme tills äggen är pocherade. Shakshuka serveras ofta med pitabröd som används för att fånga upp den goda såsen. Genom att ha grädde eller yoghurt i såsen eller genom att beräkna två ägg per person kan du göra en mer mättande shakshuka. I en vegansk variant av rätten kan du ersätta äggen med kikärtssmet eller tofu.
Gör så här
-
Värm olivolja i en stor stekpanna eller gryta på medelvärme.
-
Tillsätt lök och fräs i 5 minuter, eller tills den är mjuk.
-
Tillsätt vitlök, paprika och fräs i ytterligare 5 minuter, eller tills de är mjuka.
-
Rör ner krossade tomater, spiskummin, paprikapulver, chilipeppar, salt och peppar.
-
Låt sjuda på låg värme i 10 minuter.
-
Gör 4 gropar i tomatsåsen och knäck ett ägg i varje grop.
-
Täck stekpannan eller grytan med ett lock och låt sjuda på låg värme i 10 minuter, eller tills äggen är pocherade.
-
Garnera med persilja och servera shakshuka varm med bröd.
Ingredienser (4 pers)
-
4 msk olivolja
-
1 gul lök, hackad
-
2 vitlöksklyftor, hackade
-
1 röd paprika, hackad
-
1 grön paprika, hackad
-
400 g krossade tomater
-
1 tsk malet spiskummin
-
1/2 tsk paprikapulver
-
1/4 tsk chilipeppar
-
Salt och peppar efter smak
-
4 ägg
-
Färsk persilja, hackad (till garnering)
Vin som passar till
shakshuka