Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Semifreddo

Semifreddo är en italiensk dessert vars namn betyder halvfryst. Den är känd för sin krämiga och sammetslena konsistens som gör att den smälter på tungan.

Smaksätt semifreddo som du vill

Semifreddo är en elegant och lätt efterrätt med grädde och italiensk maräng. Den ligger någonstans mellan glass och mousse i konsistensen. Ursprunget till semifreddo kan spåras tillbaka till slutet av 1800-talet, när den introducerades i Italien som en variant av den franska parfaiten. Semifreddo görs i en mängd regionala variationer. På Sicilien är det till exempel vanligt att smaksätta semifreddo med pistage och citron, medan man i Piemonte föredrar choklad. Du kan också ge den lena och kalla efterrätten vuxen karaktär med likör eller ett sött dessertvin. Många konditorier och restauranger erbjuder sina egna unika tolkningar av semifreddo.

Så serverar du semifreddo

Det är viktigt att ge semifreddo en bas som är både luftig och stabil och sedan frysa den till den rätta konsistensen. Den bör serveras kall men inte för hård, för att behålla sin unika textur. När det gäller servering är semifreddo perfekt som en sommardessert eller som en avslutning på en fin middag. Den kan ätas som den är eller tillsammans med frukt, bär, fruktsallad eller en bit kaka.

Semifreddo kan frysas och sedan tinas i kylskåp i en timme eller 30 minuter i rumstemperatur innan den äts.

Gör så här

  1. Skilj äggulor från vitorna. 

  2. Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda med äggulorna i en skål. 

  3. Vispa tillsammans med sockret tills smeten har blivit ljus. Lägg i blåbär och hälften av zesten utan att röra om för mycket.

  4. Vispa äggvitorna med en nypa salt tills du kan göra klickar med en fast topp. 

  5. Vispa grädden.

  6. Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna i skålen med äggulorna. 

  7. Häll smeten i en form eller fyra mindre behållare och täck över med plastfolie.

  8. Frys i 3–4 timmar.

  9. Innan servering garnerar du med nötter, blåbär och citronzest.

  10. Diska vispstavarna noga mellan de olika momenten. För att din semifreddo ska förbli luftig är det viktigt att du lagar rätten så snabbt som möjligt.

Ingredienser (4 pers)

  • 3 ägg

  • 1 vaniljstång

  • 1,5 dl socker

  • 4 dl grädde

  • 2 dl blåbär till smeten + extra för garnering

  • Zest från en halv citron

  • 1 dl hackade nötter

Vin som passar till semifreddo:

Dessertvin

Sauternes

Spätlese

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept