Sataysås är en kulinarisk höjdare från Asien som har erövrat världen. Dess rika och krämiga konsistens, kombinerat med en djup smakprofil, gör den mycket användbar.
Smakmässigt har sataysås allt
Sataysås kommer ursprungligen från Indonesien. Det är en harmonisk blandning av rostade jordnötter och kokosmjölk, med saft från citron eller lime och palmsocker. Kryddor som röd currypasta, chili, vitlök, ingefära, koriander och spiskummin bidrar till helheten. “Satay” är inte namnet på såsen, utan refererar till det grillade köttet eller kycklingen som ofta serveras med såsen. Konsistensen är relativt tjock och det gör att sataysås kan användas som dipp. Det är också möjligt att marinera kött i den eller använda den som ingrediens i grytor.
Sataysås passar till mycket
Att tillaga sataysås hemma är enkelt. Det är viktigt att smaka av såsen och justera kryddningen för att uppnå den perfekta balansen mellan de olika smakerna. För en tunnare konsistens kan mer kokosmjölk eller vatten tillsättas, och hettan kan anpassas genom att öka eller minska mängden chili. Sataysås kan serveras både varm och kall och är utmärkt som dipp till satayspett, vårrullar, grönsaker eller till och med pommes frites.
Gör så här
-
Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme. Rosta jordnötterna under omrörning tills de blir gyllenbruna och doftar gott. Låt svalna något.
-
Hetta upp en kastrull eller wok med lite olja. Fräs chili, vitlök och ingefära tills de blir mjuka och doftar. Tillsätt röd currypasta och fräs ytterligare några sekunder.
-
Häll i kokosmjölk, fisksås, palmsocker, limejuice, salt, korianderpulver och spiskummin. Låt sjuda i några minuter, eller tills såsen har tjocknat något.
-
Häll över hälften av såsblandningen i en mixer tillsammans med de rostade jordnötterna. Mixa till en slät kräm. Häll tillbaka i kastrullen och rör om.
-
Om såsen är för tjock, tillsätt lite vatten och rör om. Smaka av och justera kryddningen efter tycke.
-
Häll upp såsen i en skål och garnera med färsk koriander. Servera varm eller kall tillsammans med satayspett och ris eller nudlar.
Ingredienser (4 pers)
-
100 g osaltade jordnötter
-
1 röd chili, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 msk färsk riven ingefära
-
1 msk röd currypasta
-
400 ml kokosmjölk
-
2 msk fisksås
-
2 msk palmsocker eller farinsocker
-
2 msk limejuice
-
1/2 tsk salt
-
1 nypa korianderpulver
-
1 nypa spiskummin
-
2 msk vatten (vid behov)
-
Hackad färsk koriander, för garnering
Vin som passar till sataysås