Ta vara på en del av sommarens överflöd och gör en härligt syrlig rabarbermarmelad.
Rabarbermarmelad är en svensk klassiker
Rabarber har en distinkt smak som gjort den populär i pajer och desserter. I Sverige har rabarber odlats sedan 1700-talet, först som medicinalväxt men sedan även för dess speciella smak. Rabarbermarmelad är ett trevligt sätt att ta till vara på de goda stjälkarna, som det finns ett överflöd av i många svenska villaträdgårdar.
Rabarbermarmelad görs på späda stjälkar som kokats i en lag med socker och citronsaft. Den har en intensiv smak. Det kan passa att lägga till olika kryddor för en än mer komplex smak. Rabarbermarmelad håller länge i kylen eller i en oöppnad burk i skafferiet.
Marmelad på rabarber kan användas till mycket
Rabarbermarmelad är mångsidig och kan användas i många olika sammanhang. Att ha den till frukost på scones är populärt. Rabarbermarmelad passar också på pannkakor. Prova den gärna som fyllning i en pannacotta, som glasyr på en cheesecake eller som en smakrik chutney till fågel. För en mer oväntad smakkombination kan du prova att servera rabarbermarmelad till kött eller fågel. Med sin syrliga smak blir rabarbermarmelad också en fin kontrast till feta ostar med en lite mildare smak, som brie.
Gör så här
-
Rengör burkarna i vilka du ska ha rabarbermarmeladen mycket noga. Koka dem gärna i en tryckkokare.
-
Skala rabarbern och skär den i 1 cm tjocka bitar. Blanda med citronsaft och socker i en kastrull. Lägg i kanelstången.
-
Tillaga under omrörning på låg värme tills sockret har smält.
-
Höj värmen och koka i 2 minuter.
-
Ta bort kanelstången och fördela rabarbermarmeladen i burkarna. Sätt genast på locket.
Vin som passar till rabarbermarmelad