Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Portersås

Portersås är en klassisk svensk sås med fylliga toner av choklad, kaffe och lakrits. Portersås passar perfekt till kött.

Portersås: en svensk klassiker

Portersås är en klassisk svensk sås känd för sin mustiga smak som kommer från dess huvudingrediens, ölsorten porter. Vi har en lång tradition av att brygga porter i Sverige. Såsen har sitt ursprung i England och har traditionellt serverats till kött och grytor i Storbritannien i århundraden.

Portersås har en djup, nästan karamelliserad smakprofil, med en lätt bitterhet från ölet som balanseras av sötma från ingredienser som svartvinbärsgelé. Dess komplexa smak gör att den passar utmärkt till röda kötträtter, särskilt stekar och viltkött. Portersås har länge varit en favorit under höst- och vintermånaderna, då den bidrar till en värmande och tröstande känsla till måltiden. Dess användning sträcker sig dock bortom kött, då portersås även kan serveras med ugnsrostad potatis eller som en smakrik bas i en gryta. Portersåsens mångsidighet och distinkta smak har gjort den till en älskad del av det svenska matarvet. Dess popularitet har hållit i sig, och den fortsätter att vara uppskattad i många svenska hem.

Lyckas med portersås

Vårt recept på portersås är ett grundrecept som du kan experimentera med. Om du vill ha en tjockare sås kan du reda den med maizena eller arrowrotpulver. Du kan också tillsätta andra örter och kryddor till såsen, till exempel persilja eller rosmarin. Det är viktigt att göra såsen på en porter du tycker om då vissa av smakerna koncentreras under tillagningen av såsen.

Gör så här

  1. Smält smör i en kastrull på medelvärme.

  2. Rör ner vetemjöl och vispa tills det blir en jämn smet.

  3. Häll i porterölet gradvis under omrörning och låt det koka in.

  4. Tillsätt kalvfond, soja, svartvinbärsgelé, timjan och lagerblad.

  5. Låt såsen sjuda i cirka 30 minuter, eller tills den har tjocknat.

  6. Smaka av såsen med salt och peppar.

  7. Servera den varma portersåsen till kött, potatis eller pasta.

Ingredienser (4 pers)

  • 50 cl porteröl

  • 2 msk smör

  • 2 msk vetemjöl

  • 2 dl kalvfond

  • 1 msk kinesisk soja

  • 1 msk svartvinbäsgelé

  • 1 tsk timjan

  • 1 lagerblad

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till portersås

Röd bordeaux

Syrah från Rhone

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept