Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pommes Anna

Pommes Anna är en klassisk fransk potatiskaka som finns på många restaurangmenyer världen över. Det är en rätt som är lätt att laga hemma.

Enkla råvaror med en elegant touch

Pommes Anna, eller potatiskaka på svenska, är en elegant och smakrik rätt med anor från 1800-talets Frankrike. Den sägs ha fått sitt namn efter en tjänsteflicka som skapade den för sin arbetsgivare, hertigen av Pompadour. Ursprungligen var det en lyxrätt. Pommes Anna har behållit sin popularitet genom århundradena och anses idag vara en klassiker inom den franska gastronomin. 

Pommes Anna är inte bara vacker och god, den är också relativt enkel att tillaga. De tunna potatisskivorna bakas i lager med smör och örter, vilket ger en krispig yta och en mjuk, krämig insida. Rätten kan varieras på många sätt, till exempel genom att byta ut potatissorten, tillsätta olika örter eller kryddor, eller toppa med en gratängost. Det är viktigt att potatisen behåller sin form medan den bakas i ugnen, fasta sorter passar därför bättre än mjöliga.

Pommes Anna platsar som tillbehör till en mycket fin bit kött eller fisk men kan också vara en del av en vardagsmiddag. En del av charmen med pommes Anna är att det kan bli en väldigt vacker rätt om du lägger lite möda på hur du placerar den skivade potatisen i formen. Att använda ugnsformar i portionsstorlek eller lägga potatisskivorna så att de bildar en spiral kan ge en trevlig presentation.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C. Vid för hög värme är det lätt att det översta lagret bränns.

  2. Skala potatisen och skiva den mycket tunt för ett snyggt resultat och jämn tillagning, cirka 2 mm är lagom. Använd gärna en mandolin eller en osthyvel för att få jämna skivor.

  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök och timjan och fräs i en minut.

  4. Varva tre till fyra lager av potatisskivorna i en smord ugnsform. Salta och peppra varje lager. Lagren ska vara relativt täta så att pommes Anna blir kompakt.

  5. Häll det smälta smöret över potatisen och se till att alla skivor täcks.

  6. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i 45 minuter.

  7. Ta bort folien och baka i ytterligare 15–20 minuter, eller tills potatisen är gyllenbrun och krispig på toppen.

  8. Låt pommes Anna vila i formen i 5–10 minuter innan servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 800 g potatis (fast sort, till exempel bintje eller mandelpotatis)

  • 100 g smör

  • 2 vitlöksklyftor, pressade

  • 1 msk färsk timjan, hackad

  • Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Vin som passar till Pommes Anna

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept