Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Picklade grönsaker

Picklade grönsaker är en konserveringsmetod som har använts i över 4000 år. Metoden har sina rötter i det antika Mesopotamien, där man bevarade mat genom att lägga in den i en syrlig lag. 

Picklade grönsaker görs i stora delar av världen

Traditionen att göra picklade grönsaker har utvecklats över hela världen och därför finns det idag många olika metoder. Förutom att vara ett sätt att förlänga hållbarheten på grönsaker har pickling blivit en konstform som kan förvandla enkla grönsaker till smakrika delikatesser. I kök över hela världen finner vi varianter av picklade grönsaker, som Koreas kimchi, Tysklands sauerkraut och Japans tsukemono. I Sverige hör inlagd gurka och inlagda rödbetor till de vanligaste och mest älskade varianterna av picklade grönsaker. Anledningen till att pickling förlänger hållbarheten är att det skapas en sur miljö som hämmar tillväxt av mögel och bakterier.

Klassiskt svenskt recept på picklade grönsaker

För att lyckas med pickling hemma är det viktigt att följa receptets säkerhetsanvisningar, som att använda färska ingredienser och rena burkar för att undvika kontaminering. Nästan alla grönsaker kan picklas, men det kan vara en fördel att pickla grönsaker med en fast konsistens och tunt skal.

Picklade grönsaker kan avnjutas som de är, kanske som ett tilltugg till dryck, eller blandas i sallader. De passar på smörgåsar eller som en del av en aptitretande charkuteribräda. Picklade grönsaker är ett obligatoriskt tillbehör i många klassiska rätter, som köttbullar med inlagd gurka. Vårt klassiska recept på picklade grönsaker med blomkål, lök och morot passar inte minst till grillat kött och fisk. En oöppnad burk håller sig många månader, eller till och med år, i skafferiet. När du öppnat burken bör den förvaras i kylskåp och ätas inom någon vecka.

Gör så här

  1. Rengör burkar och eventuella redskap du ska använda noga.

  2. Skala morötterna och skär dem i 1 cm stora bitar. Ansa och bryt blomkålen i 1–2 cm stora buketter. Skala, halvera och skär löken i klyftor.

  3. Koka upp ättikssprit, vatten och socker, tillsätt kryddorna och grönsakerna. Koka i 1 minut och låt sedan grönsakerna kallna i lagen innan du häller grönsakerna samt lagen i en eller flera burkar, beroende på hur stora de är.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 morot, hackad i 1 cm stora bitar

  • 150 g blomkål, delad i små buketter

  • 1 gul lök, tunt skivad

  • 0,7 dl ättiksprit (12 %)

  • 0,7 dl strösocker

  • 1,2 dl vatten

  • 1 tsk senapsfrön

  • 4 kryddpepparkorn

  • 1 lagerblad

  • 0,3 tsk salt

Vin som passar till picklade grönsaker

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept