Moussaka med potatis är en värmande och smakrik gratäng som har sina rötter i det grekiska köket. Rätten består traditionellt av lager av aubergine, köttfärs, potatis och en krämig béchamelsås, toppad med ost.
Moussaka med potatis är en av Greklands mest kända rätter
Ursprunget till moussaka är lite oklart, men det finns uppgifter om liknande rätter i det osmanska köket. Rötterna går alltså mycket långt bakåt i tiden. Det grekiska köket har sedan utvecklat och förfinat rätten till den form den har idag, som en av det grekiska kökets mest kända rätter. Moussaka med potatis är inte bara populär i Grekland utan rätten har spridits över hela världen och finns på menyer i många länder.
Moussaka med potatis kan lätt varieras
Rätten har fått en rad olika lokala variationer. I vissa regioner används zucchini istället för aubergine, medan andra varianter innehåller ost inuti köttfärsröran. Vegetariska varianter är vanliga, där köttfärsen ersätts med grönsaker som svamp eller bönor.
Moussaka med potatis är en komplett måltid som oftast äts som huvudrätt med en sallad vid sidan av.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Skär auberginen i skivor och potatisen i tärningar.
-
Värm upp olivoljan i en stor stekpanna och stek auberginen och potatisen tills de är mjuka.
-
Stek köttfärsen i en annan stekpanna tills den är genomstekt.
-
Tillsätt lök, vitlök, rödvin, krossade tomater, oregano, salt och peppar till köttfärsen och låt puttra i 15 minuter.
-
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken och vispa tills såsen tjocknar.
-
Vispa i ägget, hälften av osten och muskotnöten.
-
Lägg auberginen och potatisen i en ugnsform.
-
Häll över köttfärsröran och sedan béchamelsåsen.
-
Strö över riven ost.
-
Grädda i ugnen i 30–40 minuter tills moussakan är gyllenbrun och bubblig.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg aubergine
-
500 g potatis
-
500 g köttfärs (nötfärs eller lammfärs)
-
1 stor gul lök, fint hackad
-
4 vitlöksklyftor, fint hackade
-
2 msk olivolja
-
1 dl rödvin
-
1 burk krossade tomater
-
1 tsk oregano
-
900 ml mjölk
-
50 g smör
-
50 g mjöl
-
1 ägg
-
100 g riven ost
-
1/2 tsk riven muskotnöt
-
Salt och svartpeppar efter smak
Vin som passar till moussaka med potatis