Rökt paprika ger mojo rojo karaktär
I mojo rojo kombineras den intensiva smaken av paprika och vitlök med en jordig ton av spiskummin, och en lätt rökighet. Genom att välja mellan olika olivoljor och vinäger med olika karaktär kan du variera smaken på mojo rojo. Tänk dock på att olivoljan lätt kan ta överhanden om den har en väldigt kraftig smak. Om du vill ha en sötare variant kan du tillsätta lite honung eller agavesirap. Mojo rojo är en sås som bjuder in till experiment!
Så serverar du mojo rojo
Mojo rojo har ett ursprung som kan spåras tillbaka till den moriska kulturen. Idag är såsen en självklar del av – för att inte säga symbol för – Kanarieöarnas matkultur.
Såsen kan användas till mycket och serveras ofta till grillat kött, den speciella kanariska potatisen med en skorpa av salt, eller som dipp till bröd. Mojo rojo passar också utmärkt till grönsaker och kan användas som marinad för kyckling och fisk. En annan fördel med mojo rojo är att den passar som tillbehör till många olika tapasrätter. Välj om du vill äta såsen varm eller kall.
Gör så här
-
Rosta paprikan i ugnen på hög värme tills skalet börjat brännas. Ta sedan bort skalet och dela den i mindre bitar.
-
Blanda paprikan med resten av ingredienserna, förutom olivoljan, och kör i en mixer eller stöt i en mortel.
-
Tillsätt sedan olivoljan lite i taget medan du fortsätter att mixa eller mortla.
Vin som passar till mojo rojo:
Grenache
Tempranillo
Zinfandel
Albariño