Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Manakish

Manakish är en populär maträtt som består av en tunn deg som toppas med eller viks över olika fyllningar, ofta kryddblandningen za'atar, ost eller lammfärs. 

Olika varianter av manakish

Manakish har varit en populär maträtt i århundraden i länderna runt östra medelhavskusten. Traditionellt bakades degen i en ugn på morgonen. Det finns flera olika typer av manakish. Kashk manakish är en berömd variant som toppas med en blandning av fermenterad yoghurt och vete. Vårt recept är en version av za'atar manakish, där vi förutom den berömda kryddblandningen toppar degen med fetaost och oliver. Du kan göra egen za'atar genom att följa vårt recept. Kryddblandningen består bland annat av sumak och sesamfrön, och den finns att köpa färdig i många svenska butiker.

Serveringsförslag

Manakish bygger på samma idé som pizza men har oftast en lite tjockare deg och helt andra toppings. Det är en mångsidig rätt som kan serveras både till frukost och lunch. Om du vill äta den tillsammans med något annat passar det att låta den vara en del av meze, alltså flera mindre rätter som delas av alla vid bordet.

Gör så här

  1. Blanda mjöl, jäst, socker och salt i en skål.

  2. Tillsätt olivolja och ljummet vatten och knåda degen smidig.

  3. Låt degen jäsa i en skål täckt med en fuktig handduk i cirka 1 timme.

  4. Förvärm ugnen till högsta möjliga temperatur.

  5. Dela degen i 5 lika stora bitar för större bröd eller 8 bitar för mindre bröd.

  6. Kavla ut varje bit till en rund pizzaformad bit, cirka ½ cm tjock.

  7. Använd dina fingrar för att trycka in små gropar i degen.

  8. Sprid za'atar-blandningen över degen, lämna en kant på ca 1,5–2,5 cm.

  9. Lägg till oliver och fetaost.

  10. Placera en plåt i ugnen.

  11. Överför manakish-brödet till den förvärmda plåten.

  12. Grädda i 5–7 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt och fyllningen bubblar.

  13. Låt manakishen svalna något innan servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 500 g vetemjöl

  • 1 paket jäst

  • 1 tsk socker

  • 1 tsk salt

  • 1 dl olivolja

  • Cirka 2,5 dl ljummet vatten

  • Topping:
    1,5 dl za'atar

  • 1,5 dl olivolja

  • 1 dl urkärnade kalamataoliver

  • 1 dl smulad fetaost

Vin som passar till manakish:

Grenache

Chenin blanc

Assyrtiko

Pinot noir

Albariño

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept