Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Majssoppa

Majssoppa är en klassiker bland soppor, älskad av både barn och vuxna med sin milda och söta smak. Majssoppa är perfekt som en matig förrätt eller lätt lunch. 

Majssoppa med inspiration från Peru

Majssoppa kan vara tjock eller tunn och varieras ofta med olika grönsaker, kryddor och proteiner. Rätten äts i många kulturer runt om i världen. En berömd variant är New England Corn Chowder, som innehåller potatis, lök, bacon och grädde. En populär mexikansk majssoppa är “Sopa de Maíz”, som ofta innehåller hominy (majs som har behandlats med kalk), kycklingbuljong och chili. I vårt recept på majssoppa har vi tagit inspiration från Sopa de Choclo, från Peru. Ägg och färskost kompletterar majsen i en rätt som fungerar i många sammanhang.

Smaken på majs kan variera lite beroende på vad det är för majssort, dess mognadsgrad och tillagningsmetod. Ofta har majs en söt och mild smak med smörig ton, som kommer fram fint när du gör majssoppa. Ett sätt att variera smaken på majssoppa är att rosta majsen i ugnen.

Majssoppa är en utmärkt källa till fibrer och vitaminer, och den är enkel att laga hemma med få ingredienser. Det är dessutom en rätt som kostar lite i förhållande till den njutning en vällagad majssoppa kan ge. Perfekt vardagsmat med andra ord. Servera den varm med ett gott bröd, eller kall en varm dag.

Gör så här

  1. Skär fyra skivor bröd i tärningar och stek dem i smör eller olja tills de blir gyllenbruna och krispiga. Du kan smaksätta krutongerna med örter, salt och peppar.

  2. Skär av majskornen från majskolvarna. 

  3. Smält smöret i en gryta och fräs lök och vitlök i ca 5 minuter.

  4. Tillsätt majs, mjölk och vispgrädde.

  5. Låt koka upp och sjuda i ca 10 minuter.

  6. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender.

  7. Tillsätt ägg och färskost och låt soppan sjuda i ca 5 minuter.

  8. Smaka av med salt och peppar.

  9. Servera soppan varm med koriander (kan bytas ut mot persilja) och krutonger.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 majskolvar

  • 1 msk smör

  • 1 lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 4 dl mjölk

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 ägg

  • 100 g färskost

  • 1 msk koriander 

  • 4 brödskivor, till krutonger

  • Salt och peppar

Vin som passar till majssoppa

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept