Lobster roll är en symbol för sommar och kustliv. Du kan enkelt laga lobster roll själv om du vill bjuda på hummer på ett sätt där råvaran verkligen kommer till sin rätt.
Från enkel rätt för fiskare till kulinarisk höjdpunkt
En lobster roll är en populär säsongsbetonad maträtt som härstammar från Nordamerika. Den består av en fyllning med hummerkött som serveras i grillat bröd, till exempel baguette eller korvbröd. Förutom hummer kan fyllningen innehålla smör eller majonnäs, citronsaft, hackad selleri, salt och svartpeppar.
Rättens ursprung kan spåras tillbaka till 1920-talet. Enligt Encyclopedia of American Food and Drink uppstod lobster roll på restaurangen Perry's i Milford, Connecticut. Dess popularitet spred sig sedan längs med Connecticuts kust. Hummer har en helt annan kulinarisk status idag än när man började äta lobster roll. Då var den en ganska enkel måltid, inte minst bland fiskare. Idag är lobster roll ett minimalistiskt sätt att äta en av våra mest exklusiva råvaror, framförallt i Main och andra delar av USA och Kanada där det fiskas hummer. Där är det vanligt att köpa lobster roll i ett skjul på stranden eller under skaldjursfestivaler. Det är också en rätt som du lätt kan fixa själv med färsk eller fryst hummer.
Så serverar du lobster roll
Chips eller pommes frites samt pickles och coleslaw är de typiska sidorätterna till en lobster roll. Den kan också ätas bara som den är, som ett lyxigt snabbmål.
Gör så här
-
Koka humrarna i en stor kastrull med saltat vatten i cirka 10 minuter, eller tills de är genomkokta.
-
Låt humrarna svalna något innan du plockar dem. Under tiden kan du rosta brödet så att det blir frasigt.
-
Plocka ut allt kött från hummerskalen och skär det i mindre bitar.
-
Blanda hummerkött, salt, peppar och citronsaft i en skål.
-
Blanda majonnäs, selleri, persilja, gräslök, salt och peppar i en annan skål.
-
Rör ner hummerköttet i dressingen.
-
Smörj bröden med smör.
-
Fyll bröden med hummerblandningen.
-
Servera omedelbart!
Ingredienser (4 pers)
-
2 färska humrar (cirka 500 g per hummer)
-
1 msk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
2 msk citronsaft
-
För dressingen
-
1 dl majonnäs
-
1 msk dijonsenap
-
1 msk finhackad selleri
-
1 msk finhackad persilja
-
1 msk finhackad gräslök
-
Salt och peppar efter smak
-
4 stora korvbröd, gärna nybakade
-
Smör
Vin som passar till lobster roll