Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Langos

Langos är den ultimata festival- och marknadsfavoriten, och många blir förvånade över hur lätt det är att göra langos hemma. 

Lyxigt mellanmål med din favorittopping

Langos är en typisk ungersk maträtt bestående av en rund friterad degkaka av mjöl och fint riven potatis. Den får en gyllenbrun och frasig yta och en fluffig textur efter att ha friterats. Langos serveras med olika toppings som gräddfil, riven ost, skagenröra, avokado och bacon. En enkel och vanlig smaksättning av langos är vitlöksolja. Vårt recept på langos med rödlök, stenbitsrom och gräddfil är ett vanligt sätt att servera rätten.

Ursprungligen bakades langos av deg som var kvar efter brödbakning, och serverades som frukost på den ungerska landsbygden. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började langos att säljas i gatustånd. Sedan dess har det blivit en mycket populär maträtt i hela landet. Langos har även spridit sig till andra länder, bland annat i Östeuropa, USA och Skandinavien.

Olika sätt att servera langos

Langos har traditionellt inte varit en efterrätt, men det har blivit alltmer populärt att servera dem med söta tillbehör i Sverige. Du kan toppa langos med till exempel vit choklad, glass, karamelliserade nötter eller hallon med vispgrädde och socker.

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills den löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i cirka 10 minuter tills den blir smidig. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i cirka 40 minuter.

  2. Skala och riv vitlöken. Blanda med oljan.

  3. Hetta upp oljan till 170–180 °C i en stekpanna med höga kanter, eller en vid kastrull. Om du inte har en termometer kan du testa om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en liten bit deg. Om den flyter upp och blir gyllenbrun på några sekunder är oljan klar. Om oljan inte är tillräckligt varm kommer degen att absorbera för mycket fett.

  4. Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i 4 bitar. Kavla ut varje bit till en oval langos, cirka 1 cm tjock. Fritera langosen i omgångar, cirka 3 minuter per sida tills de är gyllenbruna. Lyft upp och lägg på galler med hushållspapper under.

  5. Pensla langosen med vitlöksoljan. Toppa med gräddfil, stenbitsrom, rödlök och dill. Servera nyfriterad.

Ingredienser (4 pers)

  • 25 g jäst

  • 3 dl ljummet vatten

  • 1 stor kokt, finriven potatis (cirka 90 g)

  • 7 dl vetemjöl special + extra till utbakning

  • 1 tsk salt

  • Cirka 10 dl neutral olja till friteringen

  • Vitlöksolja

  • 4 stora vitlöksklyftor

  • 1 dl neutral olja

  • Till servering

  • 3 dl gräddfil

  • 100 g svart stenbitsrom 

  • 1 rödlök, finhackad

  • Färsk dill, fint hackad

Vin som passar till langos

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept