Lättlagad labneh
Labneh är en traditionell mjölkprodukt från Mellanöstern som blir allt vanligare i västerländska kök. Labneh har en rik historia och är en viktig del av många människors kost. Denna krämiga, yoghurtliknande ost tillverkas genom att sila yoghurt tills den får en tjockare konsistens. När vasslen silats bort får yoghurten längre hållbarhet. Hur tjock och krämig den blir beror också på vilka mjölksyrabakterier som finns i yoghurten. Labneh är ett livsmedel med mycket lång tradition som ofta tillverkas traditionellt i hemmen. Du kan göra egen välsmakande labneh full med probiotika genom att följa de enkla stegen i vårt recept.
Så serverar du labneh
Labneh görs på naturell yoghurt och får en något syrlig smak. Det finns många olika sätt att smaksätta och variera labneh om du vill ha fler smakdimensioner. En vanlig variant är att blanda i örter som mynta, dill eller persilja. Man kan också tillsätta kryddor som vitlök, chili eller zaatar. För en sötare variant kan labneh blandas med honung eller dadlar.
Labneh har flera användningsområden och kan till exempel användas som en dipp, bredbar ost, eller som en ingrediens i olika rätter. Dess roll i frukostar, meze-middagar och festmåltider är stor i delar av Mellanöstern och Nordafrika.
Gör så här
-
Smaksätt yoghurten med salt.
-
Häll yoghurten i en silduk. Knyt ihop silduken med hjälp av ett snöre och placera den i ett durkslag som placeras över en behållare som vasslen kan droppa ner i.
-
Låt stå i kylskåp i cirka 24 timmar.
-
Häll över olivolja i samband med serveringen, eller blanda i en annan smaksättning.
Vin som passar till labneh:
Sauvignon blanc
Chablis
Albariño
Cava
Prosecco