Kyckling piccata är tunt skurna kycklingbröst som paneras och steks i en citronsås. Den enkla kombinationen av krispigt kycklingkött, syrlig citronsås, kapris och aromatiska örter skapar en härlig smakupplevelse.
Italiensk klassiker som går lätt och snabbt att laga
Kyckling piccata har sina rötter i norra Italien, där den har serverats i århundraden. Den gyllene kycklingen, den ljusa såsen och de färgglada tillbehören skapar en måltid som ofta är lika vacker att se på som den är god att äta.
Namnet “piccata” kommer från det italienska ordet “piccare”, som betyder “att sticka” eller “att skära”. Detta syftar på att kycklingbrösten skärs i tunna skivor innan de paneras och steks. Idag anses kyckling piccata vara en klassiker i italiensk-amerikansk matlagning och serveras ofta på italienska restauranger och familjemiddagar. Den har också vunnit popularitet i andra kök runt om i världen och rätten finns i många varianter. Här har vi låtit oss inspireras av traditionella recept på kyckling piccata för en autentisk italiensk måltid.
Så lyckas du med kyckling piccata
Kyckling piccata går snabbt att göra och är en perfekt rätt att laga om du vill ha något utöver det vanliga, utan att lägga mer tid än vanligt på att göra middag. Använd riktigt tunt skurna kycklingbröst för att få en perfekt krispig yta. Det är kontrasten mellan den syrliga citronsåsen och sältan från kapris som, tillsammans med den krispiga kycklingen, gjort detta till en ikonisk rätt. Servera kyckling piccata med pasta, ris eller potatis om rätten ska vara huvudrätt. En tunn skiva av kycklingbröst, lätt panerad och stekt till perfektion, toppad med en smakrik sås av citron och kapris, kan också vara en utmärkt början på en måltid. I receptet nedan har vi dock utgått från att kyckling piccata ska vara en huvudrätt.
Gör så här
-
Krydda kycklingbrösten med salt och peppar.
-
Vispa äggen.
-
Doppa kycklingbrösten i mjöl, sedan i ägg och slutligen i olivolja.
-
Stek kycklingbrösten i en het stekpanna tills de är gyllenbruna på båda sidor.
-
Ta bort kycklingbrösten från stekpannan och ställ dem åt sidan.
-
Tillsätt citronsaft, kycklingbuljong och kapris i stekpannan och koka upp.
-
Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter.
-
Lägg tillbaka kycklingbrösten i såsen och strö över persilja.
-
Servera kyckling piccata varm med pasta, ris eller potatis.
Vin som passar till kyckling piccata
chardonnay
sauvignon blanc