Jordärtskocksoppa är känd för sin lena konsistens och sin distinkta, nötaktiga smak. Den beskrivs ofta som en blandning av potatis och kronärtskocka.
En nyttig delikatess
Jordärtskockor, även kända som jordmandel eller topinambur, förmodas ha sitt ursprung i Nordamerika. De odlades och åts av de inhemska amerikanerna i århundraden innan de introducerades till Europa av franska upptäcktsresande på 1500-talet. Jordärtskockorna spreds snabbt i Europa och jordärtskocksoppa blev en populär maträtt i många länder. Rätten blev inte minst populär i Frankrike där jordärtskockor, med sin komplexa smakprofil, ansågs vara en delikatess. Idag är jordärtskocksoppa en rätt som med rätta kan förknippas med vårt skandinaviska kök. Jordärtskockor är fleråriga och mycket lättodlade i stora delar av Sverige. Jordärtskocksoppa är ett bra sätt att ta tillvara på dem.
Jordärtskocksoppa är ett utmärkt val för en värmande förrätt men kan också ätas som en lättare huvudrätt. Jordärtskockor är en bra källa till vitaminer och mineraler, inklusive C-vitamin, kalium och fibrer. De är också ett bra alternativ till potatis för personer som är glutenfria eller har celiaki.
Gör så här
-
Skala och skiva äpplet tunt. Blanda äppelskivorna med citronsaft, olivolja, strösocker, salt och peppar. Bred ut äppelskivorna på en plåt och baka dem i ugnen på 200 °C i cirka 10 minuter, eller tills de är gyllenbruna och krispiga.
-
Skala och tärna jordärtskockorna och potatisen.
-
Hacka lök och vitlök.
-
Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull tills de blir mjuka.
-
Tillsätt jordärtskockorna och fräs dem i några minuter.
-
Häll på buljong och vatten, tillsätt potatisen.
-
Koka soppan i cirka 20 minuter, eller tills jordärtskockorna är mjuka. Tillsätt grädden mot slutet.
-
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender.
-
Smaka av med salt och peppar och servera med de krispiga äppelchipsen på toppen.
Kan man göra jordärtskockssoppa utan grädde?
Ja, grädde är inte nödvändigt för att få en god och krämig soppa. Det finns många alternativ som ger soppan en fyllig och len konsistens utan grädde. Till exempel crème fraîche, majsstärkelse, potatis eller arrowrot.
Kan man göra jordärtskockssoppa utan potatis?
Ja, det är bara att ersätta potatisen du tar bort ur receptet med mer jordärtskocka.
Vin som passar till jordärtskockssoppa