Grekisk sallad är en traditionell rätt med smak av egeiska havet
Den gregiska salladen består av ingredienser som alltid finns till hands och kallas ibland för bondsallad, horiatiki på grekiska. Grekisk sallad fungerar också utmärkt som förrätt eller som tillbehör till något kraftigare, som en köttbit. En varm sommardag är en sval och krispig grekisk sallad till middag ett lättlagat alternativ. Hur bra det blir beror mycket på kvaliteten på de ingredienser du använder.
Grekisk sallad bör därför göras på färska grönsaker och fetaost av hög kvalitet. I det här receptet utgår vi från de traditionella ingredienserna och inget annat. Vi använder dock rödvinsvinäger för att snabbpickla löken och för att få en syra som annars ofta tillförs genom att man pressar över citron.
Gör så här
-
Skär löken tunt och täck den med rödvinsvinäger medan du förbereder övriga ingredienser.
-
Tärna tomater och gurka.
-
Kärna ur oliverna.
-
Skölj löken och torka den.
-
Blanda grönsakerna i en skål och tillför oliver, löken och olivolja.
-
Krydda med salt och lite av vinägern,
-
Skär fetaosten i skivor och placera på tallrikarna vid serveringen.
-
Toppa med oregano och extra olivolja efter tycke och smak.
Tips för när du gör grekisk sallad
Servera med bröd som du använder till att suga upp vätska från tallriken. Om du vill att oliverna på tallriken ska vara med eller utan kärnor är en smaksak. I Grekland lägger man kärnorna på bordet, om det har en pappersduk. Att lägga tillbaka dem på tallriken går, men vi tycker att det är trevligare att kärna ur oliverna innan serveringen. Du ska dock helst inte köpa oliver utan kärnor till grekisk sallad då de har en annan smak.
Paprika, riven vitlök och persilja är andra exempel på ingredienser som ofta ingår i grekisk sallad. Salladsblad är mindre vanligt men kan naturligtvis användas. Färsk oregano fungerar som alternativ till torkad, men ger rätten en lite annorlunda smak.
Vin som passar till grekisk sallad
Sauvignon blanc
Assyrtiko
Kan man göra grekisk sallad med salladsost?
Salladsost går bra att använda. Den är gjord på komjölk istället för get- eller fårmjölk, som fetaost.
Kan man göra grekisk sallad utan oliver?
Oliver är en av signaturingridienserna i grekisk sallad och ger rätten sälta och touch av umami. Men du kan göra rätten även utan oliver.