Det finns många olika varianter på gräddsås och den närbesläktade brunsåsen. Här lär vi dig hur du gör den som vi på Vinoteket tycker är allra godast och mest smakrik, tack vare bland annat madeira som höjer smaken några snäpp.
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och låt fräsa under omrörning tills det blir ljusbrunt och doftar nötigt.
- Häll i grädden lite i taget medan du vispar, så att det inte blir några klumpar.
- Tillsätt madeiran och smula i buljongtärningen.
- Om du har steksky från eventuella köttbullar eller biffar kan du tillsätta det i såsen.
- Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter.
- Tillsätt worcestersås och soja och smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
1 msk japansk soja
1 msk madeira
1 tsk worcestershiresås
Salt och vitpeppar
Är gräddsås och brunsås samma sak?
Ofta används “gräddsås” och “brunsås” som synonymer till varandra. Andra gånger avses en sås med större andel sky när man pratar om “brunsås”, medan gräddsåsen är precis som namnet antyder en mer gräddig sås.
Vilken soja ska man använda i gräddsås?
Ofta används svampsoja, “vanlig soja”, i recept för gräddsås. Här har vi valt att använda japansk soja, som är lite lättare och ger en “renare” smak. Om du vill ersätta den japanska sojan med svampsoja behöver du minska mängden kraftigt; börja med 1 tsk och smaka av innan du tillsätter mer.
Kan man utesluta madeiran?
Ja, det kan man. Vi vill dock gärna slå ett slag för madeira i gräddsås, som höjer såsen några nivåer extra och gör den beroendeframkallande.
Kan man göra gräddsåsen glutenfri?
Visst kan man det. Uteslut i så fall vetemjölet och red av såsen på slutet med maizena.