Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor är en klassisk rätt där färgglada paprikor fylls med en smakrik blandning av kött, ris och grönsaker, för att sedan gratineras i ugnen.

Fyllda paprikor världen runt

Fyllda paprikor är en maträtt som har sina rötter i flera olika kulturer och som har anpassats och utvecklats över tid. Ursprungligen kan konceptet med att fylla grönsaker med en blandning av andra ingredienser spåras tillbaka till det osmanska riket, där dolma, fyllda grönsaker, var en del av köket. Idag har fyllda paprikor en viktig roll i länderna runt Medelhavet, i Mellanöstern och i Östeuropa. Rätten går under flera namn, som “pimientos rellenos” i Spanien, “peperoni ripieni” i Italien och “töltött paprika” i Ungern.

Lyckas med fyllda paprikor

Fyllningen i fyllda paprikor kan varieras med många olika ingredienser. Kött, ris, grönsaker, bönor, kryddor och ost är vanligt. Det som gör paprikan idealisk för fyllning är dess robusta struktur och relativt stora hålrum, vilket gör det möjligt att fylla dem med så mycket fyllning att det blir mer än bara en munsbit. Dessutom kan paprikans naturliga sötma bidra till en balanserad smakprofil i kombination med andra smaker.

För att lyckas med fyllda paprikor är det viktigt att välja rätt sorts paprika, de bör vara stora nog och ha en stabil form så att de kan stå upp i ugnen. Att förgrädda paprikorna innan du fyller dem kan vara ett bra alternativ om du vill ha dem extra mjuka. Rätten kan serveras som meze, alltså som ett inslag på en buffé, eller som huvudrätt med till exempel ris eller ugnsbakad potatis.

Gör så här

  1. Koka riset enligt beskrivningen på förpackningen.

  2. Sätt ugnen på 200 °C.

  3. Skär av toppen av paprikorna och kärna ur dem.

  4. Fräs färs, lök och vitlök i en stekpanna tills färsen är ordentligt brynt.

  5. Tillsätt ris, krossade tomater, tomatpuré, vatten, oregano, kummin, samt salt och peppar. Låt sjuda i cirka 5 minuter tills riset har sugit upp vätskan.

  6. Fyll paprikorna med blandningen och toppa med fetaost.

  7. Baka i ugnen i cirka 20–30 minuter, eller tills paprikorna är mjuka och osten smält och börjat få färg.

Ingredienser (4 pers)

  • 8 medelstora paprikor

  • 400 g blandfärs

  • 1 gul lök, hackad

  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade

  • 1 dl ris

  • 2 dl krossade tomater

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 dl vatten

  • 1 tsk oregano

  • 1 tsk kummin

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • 100 g fetaost, smulad

Vin som passar till fyllda paprikor:

Tempranillo

Grenache

Sangiovese

Shiraz/Syrah

Assyrtiko

Mer från Recept

Visa mer från Recept