Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Friterad kronärtskocka

Är du ute efter en förrätt, tillbehör eller småplock? Då har du hamnat rätt. Friterad kronärtskocka passar perfekt vid alla dessa tillfällen. Och, det är enklare att tillaga än du tror! Vi ger dig receptet och tips på vilka viner som passar till.

Vilket vin passar till kronärtskocka?

Kronärtskocka innehåller Cynarin, ett ämne som gör att vinet kan upplevas sötare än vad det faktiskt är. Beroende på hur kronärtskockan tillagas, vilka tillbehör som serveras och individuell känslighet i vår smakpalett, kan "fel" vin upplevas för sött och dessutom ha negativa effekter även på kronärtskockans smak. Av den anledningen kan det vara lite klurigt att välja vin som matchar bra till. Om du inte fullkomligt älskar sötma vill säga!

Till kronärtskocka rekommendrar vi därför vita viner med låg sockerhalt och hög syra. Torrheten och syran balanserar upp sötman i kronärtskockan. Det får gärna vara ett vin som inte har legat på ekfat – då ek framhäver sötma. Vita viner är att föredra här, eftersom tanninerna, som är de ämnen som ger ett strävt intryck i röda viner, kan framhäva metalliska smaker i kronärtskockan. Prova Albariño, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner.

Friterad kronärtskocka

Gör så här

 1. Börja med att tvätta kronärtskockorna noga. Gör ett snitt i stjälken, en bit från botten. Bryt sedan av stjälken och dra bort "trådarna" från kronärtskocksbottnen så gott det går.

 2. Skär av de översta spetsiga bladen på toppen tillräckligt för att se den "håriga" kärnan. Skär också bort de spetsiga topparna på bladen runt kanterna på varje kronärtskocka, försiktigt. Skrapa bort så mycket "hår" som möjligt från kärnan med en sked.

 3. Värm oljan i en djup kastrull till 130-140°C.  

 4. Fritera de hela kronärtskockorna i den heta oljan tills de är gyllenbruna och mjuka. Var med och vänd på dem under tiden för en jämn tillagning.

 5. Lägg kronärtskockorna på hushållspapper och låt dem rinna av. 

 6. Redo för servering! Strö lite salt över kronärtskockorna och servera dem med en god dipp. Se recept på citronsmör nedan. 

 7. Ps. Du äter kronärtskockan genom att dra av bladen en och en.

Ingredienser (4 pers)

 • 4 hela färska kronärtskockor
 • Olja
 • En nypa salt

Citronsmör

Gör så här

 1. Smält en fjärdedel av smöret och skär resten i små tärningar.

 2. Häll det smälta smöret i en skål och använd en elvisp för att vispa.

 3. Tillsätt de små smörtärningarna, citronsaften och det rivna citronskalet gradvis medan du fortsätter att vispa.

 4. Vispa tills smöret har blandats väl och fått en fluffig och ljus konsistens.

Ingredienser (4 pers)

 • 75 g smör, kallt
 • 1 citron (till rivet skal och saft)

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept