Gurkmeja spelar huvudrollen i currysås
Curry betyder kryddblandning och det är inte specificerat vilka kryddor som ska ingå i en currysås. Du kan dock räkna med att det är gurkmeja i de flesta färdiga curryblandningar. Det ger inte bara smak utan också en karaktäristiskt gul färg på såsen. Kummin och koriander är också närmast standard i en curryblandning.
Currysås serveras traditionellt till en mängd olika rätter, men är särskilt populär tillsammans med kyckling och ris. Den krämiga konsistensen och de djupa smakerna av curry kompletterar kycklingens och risets milda smak. Currysås passar också utmärkt till grillade grönsaker och många fiskrätter. För de som föredrar en sås med mer sting kan en nypa chili läggas till.
En currysås ska ha en len konsistens och balanserad smak
En bra currysås bör ha en bra balans mellan kryddorna och en slät och sammanhängande konsistens. Rätt konsistens kan du uppnå på flera sätt. I vårt recept låter vi såsen puttra en stund så att vätskan reduceras. Vi använder också kokosmjölk som är ganska tjock i sig. Du kan också reda såsen med lite maizena.
Gör så här
-
Värm matoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt hackad lök och fräs under omrörning tills den blivit mjuk och genomskinlig, i cirka 5 minuter.
-
Tillsätt mald ingefära, currypulver, salt, gurkmeja och kanel. Rör om och fräs kryddblandningen i ytterligare 1 minut för att frigöra aromerna.
-
Häll i kokosmjölk och vatten och rör om. Låt såsen koka upp under omrörning.
-
Tillsätt tomatpuré och citronsaft. Smaka av och justera kryddningen med mer salt, citronsaft eller socker om så behövs.
-
Låt currysåsen sjuda på låg värme i 5–10 minuter, eller tills den har önskad tjocklek.
Vin som passar till currysås:
Gewürztraminer
Sauvignon blanc