Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Caprese

Caprese, eller Insalata Caprese på italienska, är en ikonisk sallad med anor från den italienska ön Capri. Den enkla kombinationen av färska tomater, mozzarellaost och basilika skapar en härlig kombination av smaker och färger som för många symboliserar den italienska sommaren.

Ikonisk antipasti

Caprese har en blygsam historia. Den sägs ha skapats i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet för att fira Italiens enande. De tre huvudingredienserna representerar de tre färgerna i den italienska flaggan – basilika för grönt, mozzarella för vitt och tomater för rött. Använd färska och helt mogna tomater med en smak du tycker om. Det är kvaliteten på råvarorna som avgör hur bra en caprese blir. San marzano och roma är tomatsorter som ofta används till caprese. Den bästa mozzarellan är en krämig buffelmozzarella. Vill du lägga lite extra möda på rätten kan du prova att marinera tomatskivorna i olivolja, balsamvinäger och örter.

Så lyckas du med caprese

Idag är caprese en av de mest kända och älskade italienska rätterna. Den serveras ofta som förrätt eller som en lätt måltid. Den är enkel att tillaga och kräver minimalt med ingredienser, vilket gör den till en perfekt rätt för både vardag och fest. Caprese kan varieras på många sätt. Du kan till exempel byta ut mozzarellan mot burrata eller ricotta, eller tillsätta oliver, kapris eller oregano för extra smak. En populär variant är att lägga till ruccola eller romansallad för en pepprig smak. Använder du tofu istället för mozzarella så får du en vegansk variant av caprese.

Caprese kan serveras med bröd eller crostini, gärna som en antipasti, alltså en samling av små rätter som äts innan huvudrätten. Caprese kan också ätas tillsammans med en huvudrätt. 

Gör så här

 1. Om du har förvarat ingredienserna i kylskåpet så tar du ut dem 20 minuter i förväg. De bör vara rumstempererade när du gör caprese.

 2. Skölj och torka tomaterna. Skär dem i tjocka skivor, cirka 1 cm är lagom.

 3. Skär mozzarellan i ungefär lika tjocka skivor.

 4. Varva tomatskivor, mozzarellaskivor och basilikablad på ett fat.

 5. Ringla över olivolja och balsamicovinäger.

 6. Salta och peppra efter smak.

 7. Servera genast.

Ingredienser (4 pers)

 • 4 stora, mogna tomater

 • 250 g mozzarellaost

 • En kruka färsk basilika

 • Olivolja av hög kvalité

 • Balsamicovinäger (valfritt)

 • Salt och nymalet svartpeppar efter smak

Vin som passar till caprese

Albariño

Sauvignon blanc

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept