Tre enkla bufférätter med recept och vintips
Här har vi samlat tre goda och lättlagade bufférätter att prova till nästa fest. Till varje rätt får du också ett vintips som förhöjer smakupplevelsen. Recepten är enkla att följa och perfekta att förbereda i förväg – precis som buffémat ska vara. Smaklig spis och skål!
Potatissallad med dijon och gräslök
En krämig potatissallad hör hemma på de flesta buffébord. Denna variant har syrlig fräschör från dijonsenap och yoghurt, samt finstämda örtiga toner av gräslök och dill. Den passar utmärkt som tillbehör till kallskuret, kyckling eller grillade grönsaker – och är ännu godare dagen efter när smakerna satt sig.
Gör så här
-
Koka potatisen: Skrubba potatisarna rena. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna helt (du kan med fördel koka potatis dagen innan och förvara i kyl).
-
Blanda dressingen: Rör ihop majonnäs, yoghurt, dijonsenap och vinäger/citron i en stor skål. Krydda med en nypa salt och peppar. Smaka av – dressingen ska vara balanserat syrlig och krämig.
-
Blanda salladen: Skär den kokta, kalla potatisen i halvor eller mindre bitar. Lägg potatisen i skålen med dressing. Tillsätt hackad rödlök/salladslök, dill och gräslök. Vänd runt försiktigt så att all potatis täcks av dressing och örter.
-
Smaka av och servera: Smaka av potatissalladen och tillsätt eventuellt mer salt, peppar eller en gnutta extra senap om du vill ha mer sting. Ställ in salladen i kylen fram till servering. Den mår bra av att stå minst en timme (gärna längre) så att smakerna gifter sig. Servera direkt ur skålen eller upplagd på fat, gärna garnerad med lite extra dill och gräslök på toppen.
Ingredienser (6 pers)
-
1 kg fast potatis (gärna små färskpotatisar om i säsong)
-
1 liten rödlök eller 3-4 salladslökar, finhackade
-
1 knippe gräslök, finhackad
-
1/2 knippe dill, finhackad
-
1 dl majonnäs
-
1 dl grekisk yoghurt (eller crème fraiche)
-
2 msk dijonsenap
-
1 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
-
Salt och svartpeppar efter smak
Vintips:
Till denna krämiga potatissallad passar ett friskt vitt vin bäst. Välj gärna en riesling från Tyskland (t.ex. Mosel eller Rheingau). Rieslingdruvans höga syra och aromatiska toner av äpple och citrus skär fint igenom den krämiga majonnäsen och matchar dijonsenapens syra. Bonuspoäng om vinet har en liten avrundande sötma – det harmonierar med salladens milda sötma från potatisen och dämpar vinägrettens syrlighet. Ett glas sval mosel-riesling till potatissalladen kommer få dina smaklökar att jubla! Alternativt kan du prova en österrikisk grüner veltliner – dess peppriga fräschör gör också susen till potatis och örter
Rostbiff med senapscrème
Rostbiff är en bufféklassiker som serveras skivad och rumstempererad, ofta med en krämig sås till. Att göra egen rostbiff i ugn är enklare än man tror, och resultatet blir saftigt och mört kött som du kan skiva tunt. Här kryddar vi enkelt med salt och peppar och gör en snabb senapscrème som sås. Perfekt till potatissallad (kanske ovanstående recept!), gröna sallader och smörgåsar.
Gör så här
-
Förbered köttet: Ta fram köttet i rumstemperatur 30-60 minuter innan tillagning. Sätt ugnen på 125°C. Torka av köttet med hushållspapper. Krydda runt om med generöst med salt och peppar.
-
Bryn köttet: Hetta upp en stekpanna med lite smör/olja. Bryn köttet på hög värme så att det får fin stekyta runt om (några minuter per sida räcker). Lägg över det brynta köttet i en ugnsform.
-
Ugnsstek: Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in formen mitt i ugnen. Stek tills innertemperaturen når ca 55°C för rosarött, saftigt kött (58–60°C om du vill ha det lite mer genomstekt). Det kan ta omkring 1–1,5 timme beroende på tjocklek, så ha koll mot slutet.
-
Vila och skiva: Ta ut köttet ur ugnen. Låt det vila i folie minst 15 minuter (viktig punkt – då stannar köttsaften kvar vid tranchering). Under vilan kan du röra ihop senapscrèmen. Efter vila, skiva rostbiffen tunt med en vass kniv. Lägg skivorna på ett serveringsfat.
-
Senapscrème: Blanda crème fraiche med dijonsenap i en skål. Smaka av med honung (som rundar av senapens skärpa), en nypa salt och peppar. Ställ kallt fram till servering. Servera såsen vid sidan av rostbiffen, toppad med lite hackad persilja eller gräslök för färg.
Ingredienser (6–8 pers)
-
ca 1 kg hel rostbiffsbit (nötinnanlår eller fransyska)
-
Smör eller olja att steka i
-
Salt och svartpeppar
-
Senapscème
-
2 dl crème fraiche
-
2 msk dijonsenap
-
1 msk honung (valfritt, för lite sötma)
-
Salt och peppar
-
Färsk persilja eller gräslök, hackad (till garnering)
Vintips:
Till en klassisk rostbiff med senapscrème är det givet att plocka fram ett elegant rött vin. Ett toppenval är pinot noir, gärna från Bourgogne i Frankrike. Pinot noir-druvan ger lätta till medelfylliga viner med frisk syra, mjuka tanniner och smak av röda bär och skogstoner – ett stiligt komplement till det möra nötköttet. Syran i vinet harmonierar fint med den syrliga senapscrèmen, och vinets subtila jordiga nyanser kan plocka upp pepprigheten i såsen. Bourgogne är klassikern, men en pinot noir från Nya världens svalare områden (Nya Zeeland, Oregon eller svalkalifornien) fungerar också utmärkt. Föredrar du italienskt? Prova en barbera från Piemonte – dess syrliga körsbärstoner och låga strävhet klarar också rostbiffen galant.
Grillade grönsaksspett med halloumi
Alla gäster äter inte kött, och även de som gör det uppskattar ett gott vegetariskt inslag. Dessa färgglada grillspett med grönsaker och halloumiost är enkla att göra och fulla av smak. Paprika, zucchini, lök och ost marineras i örter och olivolja, sedan grillar du dem snabbt för härlig yta. Spetten kan serveras varma eller ljumna på buffén. Halloumin tillför sälta och tuggmotstånd – en riktig höjdare även för köttälskare!
Gör så här
-
Förbered marinad: Vispa ihop olivolja, vitlök, citronsaft, oregano, salt och peppar i en stor skål. Detta blir en smakrik medelhavsinspirerad marinad.
-
Skär ingredienser: Skölj grönsakerna. Skär zucchinin i tjocka halvmånar, paprikorna i lagom stora bitar (ca 3x3 cm), löken i klyftor eller stora bitar. Rensa champinjonerna (behåll dem hela om de är små, eller halvera om stora). Tärna halloumiosten i kuber om ca 2-3 cm.
-
Marinera: Lägg ner paprika, zucchini, lök, svamp och halloumi i skålen med marinad. Blanda runt försiktigt så att allt täcks av marinaden. Låt marinera i minst 20–30 minuter (upp till ett par timmar i kylen om du har tid) – rör om då och då.
-
Trä spetten: Trä marinerade grönsaker och halloumi växelvis på grillspetten. Variera så det blir färgglada spett och fördela halloumi-bitarna jämnt mellan spetten.
-
Grilla: Grilla spetten på utegrill eller i grillpanna på spisen. Några minuter per sida räcker – du vill få grillränder och att grönsakerna mjuknar något, halloumin ska få gyllenbruna kanter. Alternativt kan du ugnssteka spetten på 225°C med grilleffekt i ugnen ca 10-15 min, vänd en gång.
-
Servera: Lägg upp de grillade spetten på ett fat. Ringla eventuellt över lite av marinaden som blivit kvar för extra smak och saftighet. Garnera med en sista nypa flingsalt och kanske färsk hackad persilja. Servera dem varma eller ljumma.
Ingredienser (8 spett)
-
2 zucchini
-
2 röda paprikor
-
2 gula lökar eller 1 stor röd lök
-
200 g färska champinjoner (valfritt om man vill ha svamp på spetten)
-
2 pkt halloumi (à 200 g)
-
2 dl olivolja
-
3 vitlöksklyftor, finhackade
-
Saft från 1 citron
-
2 tsk torkad oregano (eller timjan/rosmarin)
-
1 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar
-
8 grillspett (träspett blötläggs i vatten 30 min innan användning, om du inte har metallspett)
Vintips:
Grönsaksspett med halloumi bjuder på medelhavssmaker, sälta från osten och rökiga grilltoner. Här skulle en torr rosé sitta perfekt! Välj gärna en rosé från Provence i Frankrike. Dessa viner (baserade på druvor som Grenache och Cinsault) är ljusa, torra och eleganta med inslag av röda bär, örter och citrus – precis de smaker som gifter sig med örterna, grönsakerna och den salta halloumin. Den friska syran i vinet balanserar ostens feta textur och sältan förstärker fruktigheten i vinet, vilket gör varje tugga och sipp till en härlig kombination. Servera rosévinet väl kylt för bästa fräschör. Som alternativ kan även en lätt rödvin som en beaujolais funka, men den säkra vinnaren här är det rosa guldet i glaset.
Nyfiken på mer? Läs mer om vin till buffé här.