En BLT-macka går snabbt att göra men kan bli hur god som helst med sin klassiska kombination av distinkta smaker och texturer.
BLT: världens mest kända smörgås?
En BLT-macka, även kallad BLT sandwich på engelska, är en enkel men läcker smörgås som förutom bröd består av tre huvudingredienser – knaperstekt bacon, krispiga salladsblad och tomat. Bacon, lettuce och tomato är också vad förkortningen BLT står för. Fyllningen i en BLT-macka läggs vanligtvis mellan två skivor rostat bröd, ofta ljust formbröd. Smörgåsen kan sedan bredas med majonnäs, senap eller en annan dressing efter eget tycke. En BLT-macka kan varieras genom att tillföra ytterligare ingredienser. Avokado, cheddarost, stekt ägg och kryddor är exempel på vad som ofta ingår i en BLT-macka. I vårt recept på BLT-macka har vi hemgjord majonnäs men du kan även använda majonnäs från butiken.
Det exakta ursprunget till BLT-mackan är oklart, men den tros ha uppstått i USA i början av 1900-talet. Den första kända skriftliga referensen till en BLT-macka finns i en kokbok från 1909, men det är troligt att smörgåsen var populär bland arbetare och bönder långt innan dess.
Även om detta är en enkel rätt med få ingredienser serveras den på många bättre restauranger runt om i världen. Den är en populär lunch- och middagsrätt, och den kan även serveras som ett mellanmål. Inslagen i papper kan en BLT-macka tas med och ätas varsomhelst. I USA är det en mycket vanlig skollunch.
Gör så här
-
Vispa ihop äggula, senap och citronsaft i en skål. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills majonnäsen tjocknar. Smaka av majonnäsen med salt och peppar och tillsätt mer citronsaft eller olja vid behov.
-
Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Lägg i baconet och stek tills det är krispigt,i cirka 5–7 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper.
-
Rosta brödskivorna i en brödrost tills de är gyllenbruna.
-
Bred majonnäs på ena sidan av varje brödskiva.
-
Lägg sallad på fyra av brödskivorna. Toppa med bacon, tomat och salt och peppar efter smak. Lägg på de andra brödskivorna som lock och tryck försiktigt ihop smörgåsarna.
-
Servera din BLT-macka direkt.
Ingredienser (4 pers)
-
8 skivor bröd (till exempel vitt bröd, grahamsbröd eller ciabatta)
-
16 skivor bacon
-
2 romanska salladsblad, strimlade
-
2 tomater, skivade
-
4 msk majonnäs
-
Salt och peppar efter smak
-
Majonnäs
-
1 äggula
-
1 msk dijonsenap
-
1 msk citronsaft
-
150 ml neutral olja (till exempel rapsolja eller solrosolja)
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till BLT-macka
Pinot grigio
Rosévin från Provence
Sauvignon blanc