Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Baskisk cheesecake

Med sitt karamelliserade yttre och sitt krämiga inre är baskisk cheesecake en raffinerad spansk dessert som du lätt kan fixa själv med vårt recept.

Efterrätten som alla pratar om just nu

Baskisk cheesecake, även känd som “Burnt Basque Cheesecake”, härstammar från den spanska staden San Sebastián. Det är en unik variant av cheesecake som skiljer sig från den traditionella genom att den inte har någon botten och dess yttre är karamelliserat till en nästan bränd finish. Denna speciella tillagningsmetod ger kakan en rik och komplex smak som kompletteras av dess krämiga inre. Ursprungligen serverades den på restaurangen La Viña, och dess popularitet har spridit sig över hela världen. Idag är baskisk cheesecake en älskad dessert som uppskattas för sin enkelhet och sin djupa, tillfredsställande smak. Dess kulinariska status är hög och detta är en av de mest trendiga efterrätterna just nu. 

Dess popularitet har också lett till en mängd variationer. Det finns recept på baskisk cheesecake med till exempel citronsmak istället för vanilj, som vi har i vårt recept. Hur fet osten är kommer att påverka kakans konsistens. Vill du ha den extra krämig väljer du en fetare ost. Det är inte svårt att göra en baskisk cheesecake men du behöver ha framförhållning eftersom den ska stå i flera timmar innan servering.

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 230 °C. Klä en springform (cirka 20 cm i diameter) med dubbla lager bakplåtspapper, både botten och kanter. Se till att pappret hänger över kanten på formen.

 2. Vispa färskost och strösocker i en stor skål tills det blir slätt och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl efter varje ägg. Rör ner vispgrädde, vaniljsocker och salt tills smeten är jämn.

 3. Häll smeten i den förberedda formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 50–60 minuter, eller tills kakan har satt sig men fortfarande är lätt dallrig i mitten. Vill du att ytan ska vara helt karamelliserad kan du höja temperaturen till 250 °C under de sista 10 minuterna.

 4. Stäng av ugnen och låt kakan svalna i ugnen, med ugnsluckan på glänt, i cirka 1 timme. Låt den sedan svalna helt i rumstemperatur i minst 4 timmar, eller helst över natten.

 5. Ta bort kakan från formen och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Servera kall, gärna med färska bär eller fruktsås.

Ingredienser (4 pers)

 • 600 g färskost (cream cheese)

 • 200 g strösocker

 • 4 ägg

 • 1 dl vispgrädde (minst 36 % fetthalt)

 • 1 msk vaniljsocker

 • 1 nypa salt

Vin som passar till baskisk cheesecake

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept