Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Banh mi

Banh mi är en vietnamesisk smörgås. Den har blivit populär över hela världen tack vare sin unika kombination av smaker och texturer. 

Banh mi är de bästa av två världar

Banh mi är en fusion av vietnamesiska och franska kulinariska traditioner. Det är en naturlig kombination då Frankrike hade ett stort inflytande över Vietnam under kolonialtiden, och banh mi har gjorts i mer än 100 år. Grunden är att en krispig baguette fylls med en kombination av ingredienser som ger en spännande men harmonisk upplevelse. Banh mi görs i många olika varianter och är vanlig i så väl gatustånd som på restauranger. Vårt recept på banh mi är vegetariskt, vi använder marinerad tofu i kombination med picklade grönsaker och chilimajonnäs. Marinerad fläskkarré eller grillad kyckling kan ersätta tofun.

Banh mi är en komplett måltid

Banh mi är en komplett måltid med protein, grönsaker och bröd. Beroende på hur stor du gör den kan den fungera som alltifrån ett snabbt snack till middag, kanske i kombination med en sallad. Mängderna i vårt recept ger fyra personer en lätt lunch eller ett stort mellanmål.

Gör så här

  1. Lägg rättika, morötter, gurka och jalapeño i en medelstor burk. Tillsätt risvinäger och vatten, smaka av med socker och salt. Se till att grönsakerna täcks av vätska. Låt stå i kylen i minst en timme, eller upp till en vecka.

  2. Pressa vattnet ur tofun med hjälp av en kökshandduk. Skär tofun i ½ cm tjocka skivor.

  3. Blanda olivolja, tamari, limejuice, limeskal, vitlök och peppar i en liten skål.

  4. Marinera tofun i marinaden i minst 15 minuter.

  5. Värm en stekpanna med lite olivolja på medelhög värme. Stek tofuskivorna utan att flytta på dem för mycket, i några minuter per sida, tills de blir gyllenbruna och krispiga. Salta och peppra efter smak.

  6. Bred majonnäs på baguette-bitarna, krydda majonnäsen med tabasco eller chiliflakes om du vill. Lägg på tofuskivor, inlagda grönsaker och koriander.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 förpackning fast tofu (cirka 400 g)

  • 1 msk extra virgin olivolja, till stekning

  • 4 baguette-bitar, delade på mitten (alternativt 4 st små baguetter)

  • 2 msk majonnäs

  • Lite färsk koriander för garnering

  • 1 liten rättika, strimlad

  • 2 små morötter, strimlade

  • 1 minigurka, urkärnad och strimlad

  • ½ jalapeño, tunt skivad

  • Chiliflakes eller tabasco efter smak

  • För marinaden:

  • 1 matsked olivolja

  • 2 matskedar tamari (sojasås utan vete)

  • Saft från ½ lime

  • Rivet skal från ½ lime

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • Socker, salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till  banh mi

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept