Älgfärsbiffar med Västerbottensost är en riktig klassiker i det skandinaviska köket, särskilt under hösten när älgjakten pågår.
Älgfärs och Västerbottensost är en perfekt kombination
Älgfärsbiffar med Västerbottensost är ett utmärkt sätt att ta till vara på älgkött. Smaken av älgfärs är mer intensiv än vanlig nötfärs. Den har en djup, fyllig arom med inslag av skog och vilt. Klassiska kryddor som passar bra till älg är timjan, rosmarin, enbär och svartpeppar. Genom att även krydda älgfärsbiffarna med Västerbottensost får du en färs med en smakprofil som verkligen tar plats, där den fylliga osten och köttet tar fram det bästa hos varandra. Västerbottensost har en komplex sälta och jämförs ofta med parmesan. I vårt recept steker vi biffarna och gratinerar dem i ugnen med Västerbottensost, men du kan också blanda osten i smeten eller prova att fylla biffarna med Västerbottensost.
Bog passar bra till älgfärsbiffar med Västerbottensost
I Västerbotten finns en stark tradition kring älgjakt. Älgfärsbiffar med Västerbottensost är inte bara en smakmässig fullträff utan även en fin kombination rent tematiskt. Till älgfärsbiffar används ofta kött från delar av älgen som inte lämpar sig lika bra för stekning, som exempelvis bog eller hals. Dessa delar har extra mycket smak och blir väldigt goda när de mals till färs och formas till biffar. Biffarna kan förberedas och frysas in. Då gratineras de med osten och såsen innan serveringen.
Servera gärna älgfärsbiffar med Västerbottensost tillsammans med potatismos och lingonsylt för en komplett måltid.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 °C.
-
Blanda alla ingredienser utom grädden och fonden och bearbeta smeten tills den är smidig.
-
Forma färsen till biffar av önskad storlek och stek dem i omgångar i smör, tills de fått en fin yta.
-
Lägg älgfärsbiffarna i en smord ugnsform och strö över Västerbottensost.
-
Smörj en ungsform och lägg svamp i botten, därefter biffarna ovanpå. Strö över riven ost.
-
Rör ihop fonden, sky från stekpannan och grädden. Häll över biffarna och gratinera i 15 minuter.
Ingredienser (4 pers)
-
500 g älgfärs
-
1,5 dl riven Västerbottensost
-
0,5 msk koncentrerad viltfond
-
1 tsk torkad rosmarin
-
0,5 msk färsk persilja, fint hackad
-
1 vitlöksklyfta, fint riven
-
2 msk potatismjöl
-
1 ägg
-
1 dl kolsyrat vatten (kolsyran bildar små bubblor som gör färsen mindre kompakt)
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
Generöst med smör för stekning
Vin som passar till
älgfärsbiffar med västerbottensost