Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Montepulciano

(2)

Montepulciano, här pratar vi om druvan, icke att förknippa med staden med samma namn i Toscana och inte heller Vino Nobile di Montepulciano som är ett vin gjort på druvan Sangiovese.
Härligt rödfruktiga viner väl värda att upptäcka!

Montepulciano är en blå druva av arten Vitis Vinifera. Montepulciano odlas i hela Italien men de vanligaste platser för druvan är Marche, Abruzzo och Apulien. Montepulciano är en druva som behöver väldigt mycket värme och solsken för att kunna mogna fullt ut, det är också därför som den trivs så bra i dessa sydliga delar av landet. Om inte montepulciano får de soltimmar som krävs kan vinerna på druvan lätt bli gröna och kärva. Då vädret variera allt från hett och torrt till väldigt blött och regnigt så är det inte alltid lätt för vinmakare att lyckas från år till år utan de rätta teknikerna i vingårdarna. På grund av att landskapet som är bergigt och dramatiskt så skyddas området och det varma Adriatiska havet hjälper till och även tillåts druvorna växa på högre höjder, ända upp till 500 meter över havet. Med svala nätter och varma dagar skapas förhållanden att ge elegans och mer syra till vinerna vilket är bra då montepulciano är en druva med relativt låg naturlig syra.

Montepulciano är en druva som ger mörka viner som i sin ungdom går åt djupt blå/lila och sedan med mognad blir mer mörkt körsbärsröda, kraftfulla tanniner, relativt låg syra. Smaken går ofta åt mörka bär såsom björnbär, plommon och svartavinbär. Krydda som peppar och ibland vegetativa undertoner. De flesta av montepulciano-viner dricks i sin ungdom men med en seriös vinmakare bakom och med rätt kvalitet så mår vinerna bra av några års lagring. Tanninerna lugnar sig och frukten blir mer rund.

Mat som passar till dessa viner är i den lite rustikare stilen. En härligt mustig höstgryta på nötkött passar utmärkt. Annars går det bra till saltare charkuterier.