56kilos grillade entrecôte med pepparsås & broccolisallad

56kilo, eller Åse Falkman Fredriksson som hon egentligen heter, är bloggaren och matkreatören som inspirerar med sina recept som står för en balanserad livsstil där välmående och njutning går hand i hand.

Tillsammans med Vinoteket har Åse tagit fram en kurerad sockersnål vinlåda för dig som vill njuta av riktigt bra och prisvärda viner och samtidigt få inspiration till höstens middagar hemma.

Köp 56kilos vinlåda här!

Här delar hon med sig av sitt bästa recept på grillad entrecôte med pepparsås och sparrissallad med gruyère.

Gör så här

  1. Ta ut entrecôten cirka en timme innan tillagning så den blir rumstempererad. Salta och peppra 15 minuter innan grillning och klappa in lite olivolja.

  2. Krossa pepparkornen i en mortel. Finhacka schalottenlökarna och fräs dem i smör tills de mjuknar. Tillsätt grädde, crème fraîche, dijonsenap, tomatpuré, soja, kalvfond och vin eller konjak. Låt såsen småputtra tills den tjocknar något och smaka av med salt.

  3. Blanda balsamvinäger, olivolja, hackade hasselnötter och lite salt till en vinägrett. Dela broccolin i buketter, ringla över lite olivolja och salta lätt.

  4. Värm grillen till hög temperatur. Grilla köttet cirka 2 minuter på varje sida (beroende på tjocklek) tills köttsaften börjar tränga upp – då är det medium. Låt vila i 5–10 minuter insvept i bakplåtspapper. Grilla samtidigt broccolin tills den fått fin yta.

  5. Lägg upp broccolin på ett fat, ringla över vinägretten och strö över den rivna gruyèreosten. Servera köttet bredvid eller ovanpå salladen med pepparsåsen till.

Ingredienser (2 pers)

  • 2 skivor entrecôte (à ca 250 g per person)

  • Salt och nymald svartpeppar

  • En skvätt olivolja

  • Pepparsås

  • 2 schalottenlökar

  • 1–2 msk hela pepparkorn (rosé-, grön- eller svartpeppar)

  • Smör att steka i

  • 3 dl grädde

  • 2 dl crème fraîche

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 msk tamarisoja

  • 1 msk kalvfond

  • 1 dl rött vin eller 3 msk konjak/whisky

  • 1 krm salt

  • Broccolisallad med gruyère

  • 500 g broccoli

  • 50 g gruyèreost, riven

  • 50 g rostade hasselnötter, grovt hackade

  • 2 msk balsamvinäger

  • 2 msk olivolja

  • Salt

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept