Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grillad picanha

I Sydamerika och Argentina är picanha en viktig del av grillkulturen. Vårt recept på grillad picanha ger dig ett kött med en intensiv smak, med en saftig insida och en krispig kant av fett.

Picanha har en fettkappa som ger köttet dess unika karaktär

I Brasilien talar man mindre om filet mignon och rib eye än om picanha – en styckningsdel med en fyllig smak av nöt, vars stora potential vi inte riktigt har upptäckt i Europa. Picanha kommer från den övre delen av länden. I Sverige ska du fråga efter rostlock med kappa om du vill prova vårt recept på grillad picanha. “Kappan” är en tjock kant av fett som ger grillad picanha en del av dess smak och karaktär. 

Det vanligaste sättet att servera picanha är att skära köttet i tunna skivor och erbjuda som fingermat direkt från skärbrädan. Allt kött blir inte klart samtidigt utan nya bitar läggs över glöden så länge sammankomsten pågår. Att äta grillad picanha är socialt och avspänt samtidigt som vi talar om en upplevelse som är något av en köttälskares dröm. Picanha är en del av den brasilianska identiteten och är ofta förknippad med glädje, gemenskap och njutning. Om du vill bjuda på en kraftigare måltid passar det att servera picanha tillsammans med böngryta, sallad och ris eller pommes frites.

Vårt picanha-recept är minimalistiskt. Grillad picanha behöver ingen avancerad kryddning för att bli gott. Vi har ändå valt att kombinera köttet med en klassisk tomatsalsa som kompletterar den rökiga grillsmaken med syrlighet.

Gör så här

  1. Försök hitta en bit picanha med marmorerat kött och en tjock och jämn fettkappa, den bör vara minst en cm tjock. 

  2. Låt köttet vila i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan tillagningen.

  3. Skölj och tärna tomaterna. Hacka lök och koriander fint.

  4. Blanda tomater, rödlök, chili, vitlök, koriander, limejuice och olivolja i en skål.

  5. Smaka av med salt och svartpeppar.

  6. Låt salsan stå i rumstemperatur i minst 15 minuter så att smakerna kan blandas.

  7. Gnid in picanhan med salt och peppar på båda sidor.

  8. Starta grillen. Grilla i cirka 4–5 minuter per sida på hög värme.

  9. Ta bort picanhan från glöden och låt den vila i 10 minuter så att safterna kan fördelas jämnt i köttet.

  10. Skär picanhan mot trådriktningen i tunna skivor och servera köttet med salsa och citronklyftor.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg picanha (rostlock med fettkappa)

  • Salt och peppar

  • 1 citron

  • Tomatsalsa

  • 4 mogna tomater

  • 1 rödlök

  • 1 grön chili

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 dl färsk koriander

  • 2 msk citronjuice (färskpressad)

  • 1 msk olivolja

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till picanha

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept