• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 36 915 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Att betala
Till kassan

Blanc de Blancs

Kategorier: Vinskolan

(=Vit från vita)

Blanc de Blancs på franska är vad man kallar mousserande, bubbligt vin som har producerats på enbart gröna druvor. Detta begrepp startade i Champagne-området i Frankrike men används numera överallt i världen vid produktion av mousserande vin.

En typisk Champagne är gjord på en blandning av gröna och blåa druvor. De 3 mest vanliga druvorna i Champagne är: Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Men när man väljer att producera ett vin på enbart gröna druvor, döper man Champagnen till “Blanc de Blancs”. När man väljer att producera Champagnen på enbart blåa druvor, döper man det mousserande till “Blanc de Noirs”, vilket betyder Vitt från Svarta, på franska. En Champagne tillverkad på 100 % Chardonnay är en “Blanc de Blancs”, till exempel. Skälet till varför man väljer att kombinera de olika druvorna eller producera vin på enstaka druvor, beror på smaken druvorna bidrar med. Chardonnay, den gröna druvan, skapar fruktiga, syrliga viner. Pinot Noir, en blå druva, står för struktur och Pinot Meunier, en blå druva som också är vanligast vid produktion av Champagne, bidrar med blommiga, mjuka toner.

Denna benämning kan även lånas vid produktion av andra mousserande viner i andra områden, vilket betyder att det inte nödvändigtvis behöver vara en Champagne du håller i.

Varför just “Blanc de Blancs”?

Skälet till varför man använder denna term (eller “Blanc de Noirs”) är på grund av pigmentet antocyanin som finns i skalen på druvorna. Detta pigment ger färgen på vinet, vilket betyder att om man avlägsnar skalen från musten, direkt efter pressning, är det fullt möjligt att producera ett mousserande, vitt vin på blåa druvor.

Chardonnay som druva ger ofta lite syrligare och friskare mousserande viner. I Champagne är det vanligast att använda sig av just Chardonnay när man producerar Blanc de Blancs, detta ger också de populäraste smakerna från området. De bästa exemplen på en utmärkt Blanc de Blancs kommer ifrån Côte des Blancs, söder om Epernay, i Champagne. En ung Blanc de Blancs därifrån lär vara mycket krispigt och elegant medans en äldre utvecklar komplexigare toner såsom intensiv frukt och smörighet.

Vilken mat passar bäst till en “Blanc de Blancs” Champagne?

Utan någon överraskning passar ostron eller caviar perfekt till en Blanc de Blancs eftersom de lever upp till intensiteten och syrligheten i vinet.
Däremot kan vi också rekommendera att para Champagnen med friterad fisk. Med en Blanc de Blancs med några år på nacken, rekommenderar vi en smörig skaldjursrätt.

Relaterade produkter