Château les Hauts Conseillants är drömmen om en uthållig man.
År 1973 bestämde sig Leopold Figeac för att restaurera denna 4 hektar stora egendom belägen i Lalande de Pomerol. Senare köpte han ytterligare 6 hektar tillsammans med sin dotter och svärson, och idag drivs domänen av hans barnbarn Jean Baptiste Bourott. Alla hans ansträngningar har visat sig vara berättigade eftersom Les Hauts Conseillants nu är väl ansedd inom appellationen.
Figeac-Bourotte-familjen äger också Château Bonalgue, Clos du Clocher och Chateau du Courlat.
Den 10 hektar stora vingården är planterade med merlot och cabernet franc.
Vinet lagras vanligtvis 15 månader i franska ekfat, varav en tredjedel är nya. De producerar ungefär 50 000 flaskor om året.
Egendomen: Ekovänligt integrerat jordbruk. Vingården är engagerad i en global miljöstrategi.
Yta: 10 hektar
Jordmån: 6 ha sandig-lerig på ytan, med grusig underjord (Chevrol-platån i Néac) och 4 ha på en grusig utlöpare som innehåller 10% lera (i Lalande)
Vinstockar: 6 000 - 8 000 vinstockar per hektar, beroende på fält Genomsnittlig ålder på vinstockarna: 35 år
Beskärning: Guyot double och Guyot simple
Markhantering: traditionell med maskin, plus borttagning av gräsbevuxen yta utan kemikalier "green harvest": toppning vid behov vid veraison
Skörd: Handskörd i lådor och mekanisk med sorteringsprocess ombord på maskinen följt av en sorteringsmaskin efter densimetri
Lagringsfat: Termoreglerade cement- och rostfria ståltankar
Vinifiering: Fält för fält; manuell omrörning, maceration i ungefär en månad.
Lagring: 15 månader i finporiga franska ekfat (1/3 nya, 1/3 ett vin, 1/3 två viner). 1-2 omtappningar per år
Produktion: 50 000 flaskor per år