Att bjuda på charkuterier är ett enkelt sätt att göra minglet lite matigt. Det är också en given start på en italiensk middag. Det som avgör hur bra det blir är hur du kombinerar mat och dryck.
Charkuterier med mild smak
Här kan du se lite olika typer av vin till charkuterier som passar, men se upp med strävheten.
Vita viner
Friska, pigga och fruktiga viner harmonierar fint med den milda smaken i till exempel en mortadella eller skinka. Sauvignon Blanc är ett vin som uppfyller de kraven. Dessutom finns de i alla prisklasser och från flera olika delar av världen. En elegant Sancerre till exempel ger en lyxig känsla. Det är också trevligt att bjuda på en Cava när du har spanska charkuterier.
Röda viner
Mjukt och bärigt vin är det som gäller. Pinot Noir som traditionellt förknippas med bourgogneviner från Frankrike, men finns numer från många olika länder. Den druvan gör att du inte riskerar kraftig fyllighet och strävhet.
Starka och kryddiga charkuterier
För att balansera hettan i maten är det bra med lite sötma i vinet.
Vita viner
Ett pålitligt vin är Gewürztraminer som med sin sötma och höga syra är både smakrikt och friskt. Titta runt bland viner som är druviga och blommiga så hamnar du rätt.
Röda viner
Det viktigaste vid val av rödvin är att det ska vara fruktigt och absolut inte ha hög strävhet. Fruktigt och smakrikt utan att för den skull ha för mycket fyllighet ska det vara. Viner såsom Zinfandel och Primitivo är utmärkta. Det är faktiskt samma druva, fast Zinfandel kommer från Kalifornien och Primitivo är italiensk. Båda tacksamma bufféviner.
Rökta charkuterier
Om du satsar på rökta varor så finns det lämpliga viner till det också.
Vita viner
Blommiga viner som exempelvis Riesling gör sig bra ihop med rökigheten. Alsace har Riesling i många prisklasser.
Röda viner
Fruktiga och smakrika viner med inslag av körsbär passar fint, såsom barberadruvan från Piemonte. Ett givet val till italienska charkuterier.