Att framställa ett alkoholfritt vin är en konst i sig, och det finns lite olika sätt att framställa ett alkoholfritt vin på. Men något som är ett faktum är att det är svårt att få ett alkoholfritt vin att smaka som ett ”vanligt vin”. Anledningen till detta är att alkohol är en smakbärare i vinet, men för den sakens skull betyder det inte att det inte går att göra ett alkoholfritt vin som smakar bra. Ett alkoholfritt vin får ha max 0,5 % alkohol. För att få ett alkoholfritt vin att smaka så nära ett "vanligt vin" som möjligt så väljer ofta vinmakaren att använda sig av ett vin med så stor aromatisk karaktär som möjligt. Ibalnd låter de även vinet ligga en stund på fat innan buteljering för att få det alkoholfria vinet så strukturerat som möjligt. Den vanligaste metoden att göra ett alkoholfritt vin på är med vakuumdestillation vilket innebär att vinet förs in i en hög kolonn där luften sugs ut och ett vakuum bildas. Detta innebär att det låga trycket tillåter alkoholen koka bort redan vid låg temperatur och då kan man separera bort alkoholen från vinet utan att det får en kokt smak. En annan metod är membranfiltrering vilket innebär att man gör en så kallad omvänd osmos där man med teknisk hjälp skapar ett tryck på den vätska man vill avalkoholisera. Metoden går ut på att man för över vinet på en kolonn med två behållare åtskilt av ett syntetiskt halvgenomträngande membran och därigenom filtreras alkoholmolekylerna bort och kvar blir endast den alkoholfria vätskan.
En tredje metod som är vanligast att använda sig av i Nya världen är Spinning Cone Column. Denna metod går ut på att vinet förs in i en kolonn som är bestående av roterande koner. Här använder man sig av centrifugalkraften som omvandlar vinet till en tunn vätska. Från botten på konens botten förs kvävgas in och det kväve blir bärare av vinets flyktiga aromer och dess smakämnen som sedan förs tillbaka till vinet efter vinet passerat konen en andra gång men då vid en något högre temperatur och det är då alkoholen avlägsnas. Slutligen förstärks vinets smaker genom tillsats av ojäst druvmust.
Mousserande alkoholfritt vin görs från ett stilla basvin som redan är avalkoholiserat och sedan använder man sig av kolsyremetoden vilket innebär att man sprutar in gas i vinet och då uppstår bubblorna.