Stort köttvin som passar särskilt bra till maträtter med relativt stor kryddighet samtidigt som det är väldigt elegant och därför även passar till ljusare kött som t.ex. kalv. Servera svalt, kring 18-19 grader, gärna efter en stund på karaff.
Stor, fruktig och komplex doft av röda skogsbär, mörka kryddor och inlagda körsbär. Medelfyllig till fyllig smak med stor, saftig fruktighet tillsammans med julkryddor, peppar, vanilj och kakao från ekfaten. Bra tanniner och en frisk, ren syra i avslutningen.
Altavins är en liten vinfirma i sydvästra Katalonien, cirka 20 mil söder om Barcelona, i en lite bortglömd pärla till vinregion som heter DO Terra Alta. Regionen har en lång historia av vinproduktion men har hamnat i skymundan av storebröder i närheten som Priorat och Penedes (Cava). Altavins Viticultors grundades 2001 av Joan Bautista Arrufi som är något av en kändis i regionen och dessutom president för vinregionens styrelse. Vinerna Joan producerar har en fantastisk skärpa och renhet som är typiskt för regionen. Alla hans viner är ekologiskt producerade, dock ej certifierade.
Utmärkelser
88 poäng Robert Parker
Guld Berliner Wine Trophy
Silver Concurs Mondiale de Bruxelles
Silver Bacchus