Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Altavins Viticultors

(0)

Altavins Viticultors producerar små mängder fantastiska viner.
I sydvästra Katalonien är klimatet perfekt för att få fram druvornas kvaliteter. Altavins Viticultors är en 20 år gammal vingård i området. 

Altavins Viticultors är en vingård i sydvästra Katalonien, som grundades år 2001 av den lokalt kända vinkännaren Joan Bautista Aruffi. Från början har grundaren haft en klar filosofi för verksamheten, där målet är att tillvarata druvornas och närmiljöns alla fördelar med så lite mänsklig inblandning som möjligt. Ledorden för att nå målet är därför identitet, uppriktighet och medelhavskänsla.

En stark katalansk identitet

Själva vinregionen, DO Terra Alta, har flera tusen år gamla traditioner av vintillverkning. Unikt för området är användningen av lokala druvor som vuxit här länge utan omvärldens inblandning eller förädling. Den katalanska identiteten har alltid varit stark och det kan du också se i områdets viner.
Landskapet i regionen består av kullar, dalar och platåer på mellan 350 och 550 meter över havet. Det torra medelhavsklimatet är här kombinerat med kalkstensjordar vilket utgör god dränering för odlingarna. Därmed är det lätt att bygga upp välmående vingårdar med stark karaktär. Torkan gör det dessutom svårt för smittor att få fäste, vilket i sin tur förenklar en hållbar odlingskultur. Även den torra inlandsvinden och de stora temperaturväxlingarna bidrar till att få fram de mest förfinade aromerna.

Viner för alla

Altavins Viticultors producerar viner för alla typer av konsumenter, det givetvis utan att tumma på kvaliteten. Mängderna är små och skörden är handplockad, allt för att bevara druvornas egenskaper.

Garnatxa Blanca, Garnatxa Negres och Carinyenes är några av de lokala druvorna. Vinstockarna är gamla och rötterna mycket djupa. Därmed kommer en klar mineralitet fram i de färdiga vinerna, samtidigt som dryckerna blir nyanserade, eleganta och fruktiga. Den höga luftfuktigheten gör att druvorna mognar långsamt och smakerna blir därför mer koncentrerade.

Vingården är liten och är kanske därför en relativt okänd skatt för den vanliga konsumenten. Men skattjakten leder till unika naturprodukter med en skärpa och renhet som är svår att slå.