Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Terra Alta

(0)

Ett vindistrikt med urgammal tradition. Det är främst de långlagrade, fortifierade starkvinerna som gjort Terra Alta populärt. Distriktet producerar även spännande röda-,vita- och roséviner. Populärast är druvorna Garnacha, Garnacha Peluda, Parellada och Samoe.

Med spår av Picasso och Gaudi

Terra Alta, som betyder hög mark, är beläget i bergen. Vindistriktet är en spansk D.O och ligger i den västra delen av Tarragona, Katalonien. Terra Alta ligger oerhört vackert och har flertalet gånger gestaltats i konst av bland annat Pablo Picasso. Även arkitekten Antoni Gaudi har satt sin prägel på Terra Alta och ritat flertalet av de gamla vingårdarna från 1920-talet.

Torrt och kallt klimat

Distriktet har ett medelhavsklimat, men med kontinentala väderdrag. Somrarna är torra och heta. Även vintern är kall, med en temperatur nedåt på -5 grader. Vidare medför detta risk för vårfrost i området. Vingårdarna får hjälp av den torra Mistralvinden, som skapar låg fuktighet under växtsäsongen och hjälper vinrankorna att hålla sig fria från sjukdomar. Terra Altas jordmån består till största del av lera med kalk. Jorden är fattig på organiskt material och med många ansenliga element, vilket ger grund för god dränering.

Nygamla på den globala marknaden

Terra Alta är geografiskt isolerat, vilket länge innebar att vindistriktet enbart producerade vin för lokal konsumtion. Nyligen har de moderna vinerna i medelhavsstil börjat produceras i Terra Alta. Garnacha druvan är vital för Terra Alta. Röd Garnacha representerar 26% av den totala produktionen och den vita Garnacha druvan står för 20%. Röda viner är viktiga i distriktet och är ofta högkvalitativa. Vidare är Terra Alta främst känt för sina vita viner, vilket motsvarar 30% av den globala produktionen av vit Garnacha. Sedan 1955 har vinproducenterna valt att experimentera med en blandning av druvor, vilket lett till att bland annat druvorna Syrah och Cabernet Sauvignon har blivit populära i området.