Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Katalonien

(16)

I Cataluñya sker produktionen av de berömda mousserande vinet Cava.
Cataluñya är ett gammalt och mångfacetterat vinområde. I många avseenden ligger det i framkant när det gäller att utveckla spansk vinproduktion.

Området Cataluñya har en framstående tradition av vinframställning. Fenicierna och grekerna introducerade vinodling i området runt 400 före vår tideräkning. Romarna utvidgade sedan odlingen av druvor och industrin blomstrade fram till den moriska ockupation. När de kristna kungadömena drev ut morerna från Iberiska halvön återupplivade de tidigare vinodlingarna genom sina kloster. 

Det ledde till att vin och sprit i slutet av 1700-talet var en av de viktigaste exportprodukterna i regionen. Cataluñya har sedan dess varit ett dynamiskt vinområde. Området är till exempel i framkant när det gäller reformer av den spanska vinindustrin genom införandet av internationella druvsorter och modern vinodlingsteknik.

Fransk influens

Cataluñya sticker ut från Spaniens andra vinodlingsregioner på grund av mångsidigheten i dess vinstilar. Liksom regionens största stad Barcelona utmärker sig området genom att vara nyskapande. Det finns dessutom ett starkt franskt inflytande på flera av vinerna från regionen. Det mousserande vinet Cava har till exempel stora likheter med Champagne. Områdets röda bordsviner påminner om de som är producerade i Roussillon, beläget på andra sidan Pyrenéerna.

Klimat

Klimatet i Cataluñya är medelhavsklimat. Det innebär varma kustområden med måttlig nederbörd. I inlandet är klimatet mer likt förutsättningarna som råder på Spaniens torra centrala platåer. Det finns dock även gott om svalare regioner i dalar och nedanför kullar. Till exempel området där druvorna Parellada, Macabeo, Xarel-lo är odlade. Det är de som främst är använda i produktionen av Cava.

Cava

Det mest kända vinet från Cataluñya är det mousserande Cava. Vinet föddes på 1870-talet när José Raventós, grundare av vinproducenten Codorníu, började tillverka mousserande viner runt staden Sant Sadurní d'Anoia i Penedes. Tekniken som han tillämpade var samma traditionella metod som är använd vid framställningen av Champagne. 

Vinet blev en succé, så till den grad att området blev centrum för produktion av Cava i Spanien. Det följdes av en exklusiv DO 1986. Cava dricker spanjorerna gärna i samband med högtider såsom födelsedagar, dop och andra viktiga tillställningar. Den passar även bra till lättare grönsaksrätter och mild ost.